Capsaicin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Capsaicin
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namn (E)-8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamid
Kemisk formel C18H27NO3
Molmassa 305,41 g/mol
Utseende Färglösa kristaller
CAS-nummer 404-86-4
SMILES O=C(NCc1cc(OC)c(O)cc1)CCCC/C=C/C(C)C
Egenskaper
Löslighet (vatten) Olösligt
Smältpunkt 65 °C
Faror
Huvudfara (T)
NFPA 704

NFPA 704.svg

1
2
0
LD50 47,2 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Capsaicin är ett fettlösligt (lipofilt), färglöst, doftlöst och vaxigt ämne, som är orsaken till den upplevda hettan hos växtarter i släktet Capsicum (Chilipeppar). Dessa har troligen utvecklat ämnet som skydd mot växtätande djur samt angrepp från svampar och mikroorganismer. Koncentrationen av capsaicin (ungefär samma sak som den upplevda hettan) mäts i scoville-grader.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Mat[redigera | redigera wikitext]

Tack vare den brännande känslan ämnet ger i kontakt med hud och slemhinnor är den vanlig i maträtter för att åstadkomma en upplevd hetta och styrka. Den vanligaste källan till capsaicin är chilifrukter, eller chilipeppar.

Det är bra att komma ihåg att ämnet är fettlösligt när man förtärt starkt kryddad mat som innehåller capsaicin. För att mildra den brännande känslan är det bättre att äta eller dricka fet mat som jordnötter eller mjölk än att dricka vatten. Vatten sprider bara ut capsaicinet i munhålan. Alkoholhaltiga drycker löser också upp capsaicin, tack vare etanolets kolkedja.

Medicin[redigera | redigera wikitext]

Capsaicin används i smärtlindrande hudsalvor mot postherpetisk neuralgi efter bältros.

Ämnet återfinns även i krämer för tillfällig smärtlindring vid muskel- och ledvärk, som reumatism.

Ett annat användningsområde för capsaicin är vid diagnosticering av sensorisk hyperreaktivitet. Genom att andas in capsaicin, som framkallar hosta vid inandning, fås ett mått på känsligheten hos de sensoriska nerverna i luftvägarna.

Dopningsmedel inom ridsport[redigera | redigera wikitext]

Capsaicin används för att behandla både människor och djur. Effekten på hästar har tre funktioner. Det ökar blodgenomströmningen i det berörda området genom att vidga de ytliga kapillärerna, vilket motverkar kramp i musklerna; det kan vara smärtlindrande, men det kan också göra att hästarna blir hyperkänsliga. Att stryka på salva med capsaicin på frambenen på en hopphäst gör den känsligare för beröring och hästen gör sitt yttersta för att inte stöta mot bommarna

Icke-dödligt våld[redigera | redigera wikitext]

Capsaicin är även den aktiva ingrediensen i pepparsprej. När capsaicinet kommer i kontakt med huden, speciellt ögon och slemhinnor, upplevs en mycket stark och intensiv smärta.

Symptom på överdos är andningsproblem, blå hud och krampattacker. De stora doser som krävs för att döda en vuxen person, och den låga koncentrationen i chilifrukter, gör att oavsiktlig förgiftning vid chilikonsumtion är väldigt osannolik.

Skadedjursbekämpning[redigera | redigera wikitext]

Vissa bekämpningsmedel mot skadedjur innehåller capsaicin. Ett vanligt exempel är fågelmat blandad med mald eller krossad chili för att hålla exempelvis ekorrar borta, eftersom fåglar inte påverkas av capsaicin. Även insekter påverkas av capsaicin.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Cecilia Lönnell. Boven i dopningsdramat : fem hoppryttare i OS fällda för ett chilipreparat. I: Ridsport, nr. 17, 2008