Carolina Dog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carolina Dog
Carolina Dog.jpg
RasgruppFCI: Ej erkänd
UKC: Sighthound och Pariah Group
UrsprungslandUSA USA
RasstandardUKC (engelska)
Vikt15–20 kg (större eller mindre tillåts)
Mankhöjd45–50 cm (större eller mindre tillåts)

Carolina Dog är en hundras från sydöstra USA. Den är en pariahund (urhund) som beskrevs första gången från området omkring Savannah River i South Carolina på 1970-talet av I. Lehr Brisbin, professor i biologi.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området där carolinahunden upptäcktes är mycket isolerat, varför de förvildade hundarna under många hundra år inte haft många tillfällen att korsat sig med andra hundar. Carolinahundens ursprung tros gå tillbaka till de forntida hundar som människorna som invandrade till Nordamerika över den landbrygga som en gång fanns vid Berings sund förde med sig.

Carolinahunden är ännu ej godkänd som ras av den internationella hundorganisationen FCI, men registreras sedan 1995 av United Kennel Club. Sedan carolinahunden uppmärksammades som en ursprunglig ras för Nordamerika har den börjat hållas som sällskapshund.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Dess temperament har en tendens till att vara skyggt och den uppvisar fortfarande en del av den vilda hundens beteenden och passar därför bäst en erfaren hundägare med kunskap om primitiva hundars mentalitet.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Carolina Dog är en medelstor dingo-liknande hund, något påminnande om Nya Guineas sjungande hund. Den kan ha upprättstående öron eller framåttippade. Svansen bärs antingen i en båge över ryggen som hos spetshundar eller krökt som en fiskkrok. Rasen har en medellång dubbelpäls i ingefäraliknande färg i ljusare eller mörkare rödaktiga nyanser.

Källor[redigera | redigera wikitext]