Catahoula Leopard Dog

Från Wikipedia
Catahoula Leopard Dog
RasgruppFCI: Ej erkänd
American Kennel Club (AKC): Foundation Stock Service (FSS)
United Kennel Club (UKC): Herding
UrsprungslandUSA USA
Andra namnCatahoula Cur, Catahoula Hog Dog, Louisiana Catahoula, Blue Leopard Dog
RasstandardUKC (engelska)
Vikt22 - 43 kg
Mankhöjd
Hund61 cm (ideal)
Tik56 cm (ideal)

Catahoula Leopard Dog är en hundras från delstaten Louisiana i USA. Catahoula är på indianspråket choctaw namnet på en sjö i nordöstra Louisiana.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Till ursprunget anses Catahoula Leopard Dog vara en blandning av choctawernas pariahundar och hundar som fördes till Florida av Hernando de Soto (ca 1496 - 1542) och hans efterföljare. De indianska pariahundarnas närmaste motsvarighet idag är Carolina Dog. Conquistadorernas hundar var av olika slag: molosserhundar (stridshundar), vinthundar och braquehundar av blodhundstyp, chien de Saint Hubert.

1977 bildades National Association of Louisiana Catahoulas som inte är ansluten till någon av de båda större kennelklubbarna i USA. 1979 erkändes rasen som Louisianas nationalras. Sedan 1996 kan rasen registreras i American Kennel Clubs (AKC) sidoregister Foundation Stock Service, första steget till fullt erkännande. Sedan 1995 har rasen även kunnat registreras hos United Kennel Club (UKC).

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Hundarna används som vallhundar för halvvilda, förvildade och hybridiserade svin samt nötboskap och har en alldeles unik teknik. De retar upp svinen eller boskapen och låter sig jagas in i en fålla där de själva sedan kan smita ut. Tekniken kan inte läras in, sägs det [vem?], utan anses vara nedärvd.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

"Leopard" i namnet syftar på den speciella teckningen som kommer av en merlegen, vilken också ger den säregna glasartade blicken.

Källor[redigera | redigera wikitext]