Treeing walker coonhound

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Treeing walker coonhound
Treeing-walker-coonhound-standing.jpg
Rasgrupp (FCI)Ej erkänd
Rasgrupp (SKK)Grupp 6 Drivande hundar, samt sök- och spårhundar
UrsprungslandUSA USA
RasstandardAKC (engelska)
Mankhöjd
Hanhund54–67 cm
Tik50–62 cm

Treeing walker coonhound är en hundras från USA. Rasen är inte godkänd av FCI, men sedan 1995 är den upptagen i American Kennel Clubs (AKC) Foundation Stock Service och numer är den erkänd som ras och preliminärt placerad i Miscellaneous group.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I den mindre amerikanska kennelklubben United Kennel Club (UKC) har den registrerats sedan 1945. Den härstammar huvudsakligen från engelska foxhounds.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Treeing walker coonhound används främst som jakthund, bland annat på tvättbjörn och en del andra mindre djur som opossum men även på björn, vildsvin och puma. Rasen är avlad för att vara en arbetande hund, den har därför gott om energi och behöver mycket utevistelse och tillfällen att röra ordentligt på sig. Numera förekommer den också som mer eller mindre ren sällskapshund.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Hos UKC tillåts en större storleksvariation: De anger en mankhöjd på 49 till 69 centimeter hos Treeing walker coonhound. Vikten är på 23 till 32 kilogram. Pälsen är slät och glansig och antingen tvåfärgad i brunt och vitt eller trefärgad i svart, brunt och vitt.

Källor[redigera | redigera wikitext]