Basenji

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Basenji
Basenji 600.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 5, sektion 6
Urhundar (pariahundar)
Rasgrupp (SKK)Grupp 5 Spetsar och urhundar
UrsprungslandStorbritannien
Centralafrika
RasklubbSvenska Basenjisällskapet
SpecialklubbSvenska Spets- och Urhundklubben
RasstandardFCI 43 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Vikt
Hanhund11 kg
Tik9,5 kg
Mankhöjd
Hanhund43 cm (ideal)
Tik40 cm (ideal)

Basenji är en hundras från Centralafrika. Basenjin är en jagande pariahund (urhund) som räknas till de ofullständigt domesticerade schenzihundarna. Den ofullständiga domesticeringen yttrar sig bland annat i att basenjin inte kan skälla; istället använder den sig av "joddling".

En "kongoterrier" från Carl Leuhusens "Rashundar i ord och bild" 1932.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den förste västerlänningen som beskrev basenjin var Georg August Schweinfurth (1836-1925) när han 1868 skildrade zandefolket, då kallade Niam-Niam. De första basenjina importerades till England från Kwango i sydvästra Kongo-Kinshasa. Dessa dog av valpsjuka som rasen tidigare var mycket känslig för. När basenjin först visades på hundutställning kallades rasen för Congo Terrier eller African Bush Dog. 1937 gjordes ett försök då man slutligen lyckades få hundarna att överleva och sedan dess har avel bedrivits i Europa och från några år senare i Nordamerika. Nya hundar har importerats från Afrika till olika länder vid olika tidpunkter. Bl.a. har hundar inskaffats hos olika pygmégrupper. Senast 1987 öppnades stamboken i USA för basenjier från zandefolket på gränsen mellan Kongo och Sudan.

I Storbritannien bildades den första rasklubben 1939. Till Sverige kom rasen 1951 och 1977 bildades det Svenska Basenjisällskapet.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Basenjin är ofta lekfull. Rasen kan vara reserverad mot främlingar och andra hundar, särskilt efter könsmognaden. Även om basenjin anses vara en snäll hund är det ingen hund som passar alla. Rasen är självständig och tänker själv, och beskrivs ofta likna katter till sinnet. Basenjin är känslig och man får inte skrämma den eller vara hårdhänt mot den. Basenjin tvättar sig själv på liknande sätt som katter. Den ylar mycket, och kan faktiskt skälla, även om skallet är dovt och bara kommer i försvarssituationer (liksom hos varg).[1]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Basenjin är en elegant hund med högburet huvud. Den har karakteristiska rynkor i pannan, upprättstående öron, välvinklade ben och hårt rullad kort svans. Den har vackra rörelser som kan liknas vid en fullblodshästs. Basenjin blir mellan 40 och 45 cm hög i manken och har kort päls utan underull.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kennelklubben, Svenska. ”Basenji | Svenska Kennelklubben”. www.skk.se. https://www.skk.se/sv/hundraser/basenji/. Läst 2 mars 2018. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]