Champlainsjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För fartyg namngivna efter sjön, se USS Lake Champlain.
Satellitbild av Champlainsjön, tagen av en Landsat-satellit.

Champlainsjön (engelska: Lake Champlain; franska: Lac Champlain) är en insjö i Saint Lawrenceflodens avrinningsområde, på gränsen mellan USA och Kanada.

Läge och storlek[redigera | redigera wikitext]

Huvuddelen av sjön är uppdelad mellan de amerikanska delstaterna New York och Vermont, medan de nordligaste delarna sträcker sig in i den kanadensiska provinsen Québec. Champlainsjön avvattnas norrut via Richelieufloden till Saint Lawrencefloden vid Sorel-Tracy. Sjön har en långsmal, huvudsakligen nord-sydlig utsträckning, med en största längd på 180 km och en största bredd på 19 km. Arean är 1 130 km².

Historia[redigera | redigera wikitext]

Karta över Champlainsjöns och Richelieuflodens avrinningsområde. Lake George ingick i den historiska förbindelseleden till Kanada.

Sjön har haft historisk betydelse som en förbindelseled mellan Montréalregionen och Hudsonflodens dalgång. Den har varit av militär betydelse under fransk-indianska kriget och det amerikanska frihetskriget, då leden användes för att invadera Kanada: under det förra kriget av Storbritannien och de Tretton kolonierna, under det senare av Förenta Staterna.

Champlainkanalen förbinder idag sjön med Eriekanalen och ingår numera i ett sammanhängande kanalsystem för turistbåtar mellan New York och Montréal. Sjön är uppkallad efter den franske upptäcktsresanden Samuel de Champlain, som nådde sjön norrifrån 1609.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]