Lake George

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över Lake George.

Lake George (engelska: Lake George; franska: lac George, men det ursprungliga franska namnet var Lac du Saint-Sacrement) är en insjö i Saint Lawrenceflodens avrinningsområde, nära gränsen mellan USA och Kanada. Den avvattnas genom Champlainsjön.

Läge och storlek[redigera | redigera wikitext]

Lake George ligger i delstaten New York. Den har en långsmal, huvudsakligen sydvästligt-nordostlig utsträckning, med en största längd på 52 km och en största bredd på 5 km. Arean är 110 km².

Historia[redigera | redigera wikitext]

Karta över Champlainsjöns och Richelieuflodens avrinningsområde med Lake George.

Sjön har haft historisk betydelse som en förbindelseled mellan Montréalregionen och Hudsonflodens dalgång. Den har varit av militär betydelse under fransk-indianska kriget och det amerikanska frihetskriget, då leden användes för att invadera Kanada: under det förra kriget av Storbritannien och de Tretton kolonierna, under det senare av Förenta Staterna.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Lake George; vy från den kommunala badstranden i Lake George.

Lake George är en viktig turistdestination i Adirondacksområdet. Municipalsamhället Lake George, vid sjöns södra ände, har en ekonomi som är beroende av turismen, precis som andra småsamhällen vid sjön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Lake George, 26 februari 2013.