Charlie Parker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Charlie Parker
Portrait of Charlie Parker in 1947.jpg
Charlie Parker i New York 1947.
FödelsenamnCharles Parker Jr.
Pseudonym(er)Bird, Yardbird
Född29 augusti 1920
Kansas City, Kansas, USA
Död12 mars 1955 (34 år)
New York, New York, USA
Genrerjazz, bebop
Instrumentaltsaxofon, tenorsaxofon
År som aktiv19371955
Utmärkelser
Grammy Award för bästa improviserade jazzsolo (1974)
Grammy Lifetime Achievement Award (1983)
Grammy Lifetime Achievement Award (1984)
Grammy Hall of Fame Award (1987)
Grammy Hall of Fame Award (1994)

Charles "Charlie" Parker, Jr., även känd som Bird och Yardbird, född 29 augusti 1920 i Kansas City i Kansas, död 12 mars 1955 i New York i New York, var en amerikansk altsaxofonist och kompositör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter att Charlie Parkers föräldrar separerat 1927 flyttade han med sin mor till Kansas City, Missouri. Parker lyssnade tidigt på jazzlegender som Count Basie och Bennie Moten, och blev själv en stilbildare som har influerat flera generationer av musiker.

Parker flyttade 1939 till New York, där han tillsammans med bland andra Dizzy Gillespie, Max Roach och Bud Powell kom att utveckla bebopen. Han revolutionerade jazzen med sitt säregna sätt att spela, med toner som låg helt utanför de i swingen använda skalorna, men lyckades med okonventionella fraseringar få musiken att låta bra, trots att den musikteoretiskt var "fel" enligt dåtida musikaliska normer. Charlie Parker gjorde även inspelningar med symfoniorkestrar, och hans stil påverkade såväl populär- som konstmusiken.

Parker led under en stor del av sitt liv av psykiska besvär och missbrukade heroin. Han avled i lunginflammation och magsår 1955, men led vid tidpunkten även av levercirrhos och hade tidigare drabbats av en hjärtinfarkt.

Charlie Parker i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Charlie Parker med den unge Göran Schultz i Gävle, 1950.

Charlie Parker besökte Sverige på sitt andra och sista besök i Europa. Från konserter i Malmö och Helsingborg, inklusive en jamsession där, finns en inspelning utgiven på etiketten Storyville där Charlie Parker spelar med svenska musiker som exempelvis Gösta Theselius (piano), Rolf Ericson (trumpet), Jack Norén (trummor), Thore Jederby (bas) samt Lennart Nilsson (piano). Arne Domnérus deltog i konserten men ersatte Parker.

Sju av låtarna är från en radioinspelning från Amiralen i Malmö den 22 november 1950. Denna inspelningen är gjord på en trådbandsspelare av Erik Hellborg – en profil i Malmös musikliv på 1940 och 50-talen – och såldes till skivbolaget OKTAV, som gav ut en LP från denna konsert. Senare har det utgivits en CD med bl.a. 3 spår från denna LP av ett danskt bolag.

Turnéplan i november 1950

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

På Jazzens Museum i Strömsholm finns en kopia av turnéarrangörens kontrakt med Parker. Från Göteborg finns en minut lång 16 millimeters stumfilm (fotograf Bo Tak) som visar Parker när han värmer upp samt skriver autografer.

Parker beskrivs ha festat rejält under turnén och från jamsessionen i Lund berättas att "Parker var outtröttlig, i hans närhet stod flaskan med Kronbrännvin. En efter en av de närvarande musikerna föll ifrån men Parker var som en självlysande fackla. Till sist satt han och spelade helt ensam till långt in på morgonen."

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Westin, Martin: Charlie Parker i Sverige – med en avstickare till Köpenhamn. Stockholm: Premium Publishing, 2014. ISBN 978-91-87581-05-2.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]