Sundspärlan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sundspärlan, ursprungligen Folkets Park, förr även känd som Sjöcronaparken, är en konferens- och nöjesanläggning tillika folkpark i Helsingborg.

Sundspärlan var ursprungligen arbetarnas egen nöjes- och festplats med dansbana, friluftsteaterscen, djurpark, restaurang, och olika aktiviteter för barn och ungdom. Anläggningen gränsar i öster till Eskilsminne och Jordbodalen och ansluter i norr till Högaborg. Arbetarrörelsen fick på 1890-talet möjlighet att köpa marken av familjen Siöcrona för 40 000 kronor. Invigningen av folkparken skedde 1 maj 1895. Till en början var den gamla gårdens byggnader de enda i parken men 1896 tillkom en täckt dansbana med teaterscen. Under 1900-talets början byggdes en skjutbana och det nuvarande teaterhuset (1919).

På 1920-talet tillkom en danspaviljong, som på den tiden var störst i Norden. I parken finns ett porträttbyst av Hjalmar Branting, skapad av Carl Eldh, som sattes upp 1936. Dansbanorna revs 1971 och ersattes med en ny dans- och konserthall. Anläggningen arrenderas nuförtiden ut till en privat restauratör och nöjesarrangör. Den gamla folkparken har av en yngre generation helsingborgare fått uppmärksamhet efter tillkomsten av vattenanläggningen Dropp in och Miljöverkstaden. Gubbhyttan är idag den enda ursprungliga byggnaden från det gamla landeriet.

Sundspärlan har genom sin långa historia också lockat till sig många internationellt stora artister, däribland Cliff Richard (1964) och The Shadows (1964).[1] 2009 fick Sundspärlan en omfattande renovering som bidragit till en ökad verksamhet inom både nöje och konferens. I mer än 25 år har Sundspärlan levererat högklassig underhållning såsom show- och danskvällar och julbordsarrangemang som dragit storpublik. Sedan 2010 är dessutom Sundspärlan platsen för Helsingborgs årliga studentbal.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kul varje juli under 44 år”. Helsingborgs Dagblad. http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2012/08/23/kul-varje-juli-under-44-ar/. Läst 6 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]