Citronfjäril

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Citronfjäril
Thomas Bresson - Citron-1 (by).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Underordning Glossata
(orankad) Dagfjärilar
Överfamilj Äkta dagfjärilar
Papilionoidea
Familj Vitfjärilar
Pieridae
Underfamilj Höfjärilar
Coliadinae
Släkte Gonepteryx
Art Citronfjäril
G. rhamni
Vetenskapligt namn
§ Gonepteryx rhamni
Auktor Linnaeus 1758
Gonepteryx.rhamni.mounted.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Citronfjäril (Gonepteryx rhamni) är en dagfjäril som förekommer över stort sett hela den palearktiska regionen, från Nordafrika i söder till norra Europa, österut över hela Europa via Turkiet och Kaukasus, genom Sibirien och österut till Östasien.

Honan

Citronfjärilar flyger från mars och långt in i september. Citronfjärilen utvecklas till fjäril under hösten och övervintrar sedan som imago, det vill säga som fullbildad fjäril, och kan därför observeras redan tidigt på våren. Den parar sig på våren. Citronfjärilen lever ovanligt länge för att vara en fjäril, och det förekommer att övervintrade individer fortfarande är i livet då nästa generation kläcks i början på juli.

Äggen är små gula spetsiga spolar och återfinns ensamma vid värdväxtens knoppar. Äggen mognar på en vecka. En hona kan lägga mer än 500 ägg under sin livstid. Larven är grön med en vit rand på sidan och har åtta par fötter. Larven lever på den kvist av brakved eller getapel där modern lade ägget. Citronfjärilens larvstadium varar omkring en månad. Puppan är gulgrön och har en ljusare strimma längs sidan. Den buktar starkt utåt på undersidan och har en spetsig topp. Puppan bildas på den växt där larven har levt och efter runt två veckor är imagon färdigbildad.

Som imago har citronfjärilen sugsnabel och suger nektar. Den har gula vingar vilka är väsentligt blekare hos honorna än hos hanarna. Både honor och hanar har en orange fläck på varje vinge. Framvingarna är svarta där de ansluter till kroppen. När övervintrade individer vaknar, livnär de sig på nektar från tussilago och viden, men när det finns fler blomarter att välja på föredrar de röda eller blå blommor, exempelvis tistlar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]