Commersons delfin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Commersons delfin
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Commdolph01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljDelfiner
Delphinidae
SläkteCephalorhynchus
ArtCommersons delfin
C. commersonii
Vetenskapligt namn
§ Cephalorhynchus commersonii
AuktorLacépède, 1804
Utbredning
Cetacea range map Commerson's Dolphin.PNG
Utbredningsområdet för Commersons delfin.
Hitta fler artiklar om djur med

Commersons delfin (Cephalorhynchus commersonii) är en av fyra delfiner i släktet Cephalorhynchus. På grund av sin teckning brukar den också kallas för skunkdelfin.

Commersons delfin finns i två områden:

Commersons delfin blir 1,2 till 1,5 meter lång och väger 35 till 65 kg.[2] Den är mycket starkt färgad. Huvudet, stjärtfenan och ryggfenan är svarta medan halsen och resten av kroppen är vita. Den har en liten nos och påminner i kroppen om en tumlare. Men dess beteende är helt klart delfinens. Både honor och hanar blir könsmogna vid ungefär samma ålder, mellan 6 och 9 år. Parningssäsongen är någon gång på våren och tidig sommar och dräktigheten varar i 11 månader. Commersons delfiner blir inte så gamla, den äldsta individen man känner till dog vid 18 års ålder.

Commersons delfin är en mycket aktiv delfin som ofta ses hoppa, snurra och spinna. Den tycker också om att rida på bogvågorna efter båtar. Den föredrar grunda vatten där den jagar småfisk, bläckfisk och skaldjur.[2]

Commersons delfin är på den röda listan som en hotad art. Eftersom den oftast håller till i grunda vatten, är den utsatt för fiskenät och båttrafik. Många delfiner blev dödade under 1970- och 1980-talen för att användas som krabbete.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cephalorhynchus commersoniiIUCN:s rödlista, auktor: Reeves, R.R. et. al. (2008), besökt 11 januari 2009.
  2. ^ [a b] Peterson & Salemi (19 mars 2011). ”Commerson's dolphin” (på engelska). Animal Diversity Web. University of Michigan. http://animaldiversity.org/accounts/Cephalorhynchus_commersonii/. Läst 31 oktober 2016.