Community

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Communities)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För TV-serien, se Community (TV-serie). För geografiska indelningen i Wales, se Community (Wales).

En community (engelska: online community, 'uppkopplad gemenskap') är en typ av socialt medium[1] och en modern form av socialt nätverk. Språkrådet rekommenderar att använda ord som webbforum, intressegrupp, diskussionsgrupp eller nätförening istället för community.[2] Dessa nätföreningar kan se olika ut beroende på målgrupp, syfte och skapare. Vanligast är att gruppen ligger på en webbplats, så att användaren inte behöver installera särskild programvara. Ofta likställs begreppen community och socialt nätverk i dagligt tal.[3][4]

När ordet community ändå används i svenskan förespråkas n-genus, dvs. en community eller communityn i singular och communities i plural.[5]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

I en nätförening kan man bli medlem mot betalning men ofta är medlemskapet gratis. I regel krävs registrering på sajten för att ta del av hela innehållet. Ett vanligt syfte med medlemskap är att skapa kontakt med likasinnade. Därför finns det vanligtvis möjlighet för medlemmarna att presentera sig med ålder, kön, hemort, personlighet, intressen eller åsikter. I många nätföreningar får man även tillgång till exempelvis en personlig gästbok och blogg. Ofta finns det även allmänna diskussionsfora och ibland en gemensam chatt. Vanligen kan man se vilka andra som är inloggade och samla sina kontakter i en lista.

Det finns mängder av nätföreningar; stora och små, rikstäckande och lokala, öppna för allmänheten och slutna i grupper. Vissa är bundna till subkulturer.

Man kan också klassificera en del av de system för internkommunikation (intranät) som används på många arbetsplatser och skolor som nätföreningar, eftersom även de är fora där användarna kan mötas, kommunicera, visa upp vilka de är och vad de är intresserade av.

Videocommunityn inriktar sig på videoklipp. Två exempel är Youtube och Vimeo.

Communitypionjärer och experter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Englund, Caroline (2013-10-14): "Sociala nätverk viktiga för jobb". DN.se. Läst 24 april 2014.
  2. ^ ”Frågelådan - Institutet för språk och folkminnen”. http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3Dcommunity%26svar%3D61334. Läst 18 februari 2018. 
  3. ^ Erlandsson, Adam (2013-10-26): "Facebook inte hetaste sociala nätverket". Svd.se. Läst 24 april 2014.
  4. ^ Goldberg, Daniel (2014-020): "Fyra sociala nätverk som Facebook körde över". Idg.se. Läst 24 april 2014.
  5. ^ community i Svenska Akademiens ordlista, upplaga 14. Läst 12 april 2018.