Cryolophosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cryolophosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: äldre jura
CryolophosaurusDB.jpg
Cryolophosaurus.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningOrnithoscelida
Ornithoscelida
UnderordningTheropoder
Theropoda
(orankad)Tetanurae
SläkteCryolophosaurus
Vetenskapligt namn
§ Cryolophosaurus
AuktorHammer & Hickerson, 1994
Art
  • Cryolophosaurus ellioti
Hitta fler artiklar om djur med

Cryolophosaurus ("Frusen kam-ödla") var en köttätande dinosaurie som levde i Antarktis vid tidsperioden jura, för cirka 190–185 miljoner år sedan. Då var Antarktis inte täckt av is utan av lummiga djungler. På den här tiden var Antarktis den enda landmassan som hade årstider, så när vintern kom och det blev kallare verkar Cryolophosaurierna ha gått i ide som dagens däggdjur gör. Cryolophosaurus jagade andra, mindre dinosaurier i de Antarktiska djunglerna.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Cryolophosaurus var en typisk köttätande dinosaurie på flera sätt. Den gick på sina kraftiga bakben, och hade en lång, kraftig svans för att balansera upp skallen och kroppen. Cryolophosaurus blev omkring 6–8 meter lång från nos till svans. Förmodligen vägde den omkring 2–3 ton.

Cryolophosaurus skalle.

Cryolophosaurus hade de stora köttätande theropodernas rejäla skalle. Denna var ganska smal, men profilen var relativt kort. Munnen var fylld av vassa tänder som kunde slita i kött. Det som är mest känt hos Cryolophosaurus skalle är dock troligen kammen på huvudet. Den gick tvärsöver skallen, från öga till öga, och hade märkliga fåror som gjorde att den liknade en hjärtmussla. Den här kammen kan ha varit till för uppvisning, kanske mellan hannar. Innan Cryolophosaurus fick sitt vetenskapliga namn kallades den ”Elvissaurus”, eftersom man tyckte kammen liknade frisyren hos Elvis Presley.

Upptäckt[redigera | redigera wikitext]

1991 var en grupp paleontologer ute och grävde efter fossil vid Mount Kirkpatrick. Expeditionen, med William R. Hammer i spetsen, ledde till upptäckten av Cryolophosaurus. När man grävde mer efter fossiler på platsen 2003 påträffade man även rester efter en sauropod.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Dinosaur-world
  • nhm.ac.uk
  • unexplained-mysteries
  • Ungafakta