Dagjämningspunkt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vårdagjämningspunkten är den skärningspunkt mellan himmelsekvatorn och ekliptikan där solen befinner sig vid passagen från sydlig till nordlig deklination. På motsvarande sätt definieras höstdagjämningspunkten vid solens passage från nordlig till sydlig deklination. Solens passage sker i vårdagsjämningspunkten vid vårdagjämningnorra halvklotet och höstdagjämning på södra halvklotet. Omvänt gäller för höstdagjämningspunkten.

Dagjämningspunkternas läge

Vårdagjämningspunktens rörelse på himmelssfären till följd av jordaxelns precession.

Från definitionen av dagjämningspukterna följer att de är punkter på himmelssfären. Vårdagsjämningspunkten ligger för närvarande i stjärnbilden Fiskarnas projektion på himmelssfären medan höstdagjämningspunkten ligger i stjärnbilden Jungfrun. Dagjämningspunkterna rör sig dock till följd av jordaxelns precession med en period på över 25000 år.

Betydelse för astronomisk och geodetisk lägesbestämning

Storcirkeln genom himmelspolerna och dagsjämningspunkterna kallas ekvinoktialkoluren. Från den cirkelhalva av ekvinoktialkoluren som löper mellan himmelspolerna genom vårdagsjämningspunkten räknas rektascension som är en koordinat för astronomisk och geodetisk lägesbestämning.

Astrologi

Även i astrologins kraftigt förenklade geometri, har vårdagjämningspunkten stor betydelse; se Vattumannens tidsålder.

Referenser

Se även