Disneytoon Studios

Från Wikipedia

DisneyToon Studios är en av tre animationsstudior inom Walt Disney Companys äldsta filmbolag Walt Disney Pictures - de övriga inkluderar Walt Disney Feature Animation och Pixar Animation Studios. Merparten av studions filmer har betydligt mindre budget än Disneys övriga filmer, och i motsats till dessa släpps huvuddelen av DisneyToons filmer direkt på dvd/vhs.

DisneyToon Studios har sin upprinnelse i flera internationella animationstudior - Walt Disney Animation Australia, Walt Disney Animation Japan, Walt Disney Animation France och Walt Disney Animation Canada - som huvudsakligen började som animatörer för Disneys tecknade tv-serier. Mot slutet av 1980-talet började Disney även att planera en produktion av tecknade långfilmer med lägre budget än de som kom från Walt Disney Feature Animation (där de filmer som idag kallas "Disneyklassiker" skapas).

De första av de internationella studiornas filmer blev Farbror Joakim och Knattarna i jakten på den försvunna lampan (1990), baserad på rollfigurerna från tv-serien DuckTales, för vilken Frankrike-studion svarade. Delvis som en följd av att denna film inte nådde upp i de ekonomiska resultat som Disneykoncernen hade hoppats på dröjde det ända tills 1994, då Jafars återkomst fick premiär - denna film var ett samarbete mellan studion i Australien, som gjorde den första halvan av filmen, och den japanska studion, som gjorde den resterande delen.

Under 1990-talet fortsatte Disneys internationella studior att producera filmer, dels under de enskilda studiornas namn och dels under rubriken Walt Disney Television Animation. Från och med Peter Pan i Tillbaka till Landet Ingenstans (2002) sammanfördes dock de internationella studiorna under den nuvarande titeln. Under 2000-talet ökade produktionen av DisneyToons filmer kraftigt, samtidigt som en efter en av DisneyToon-studiorna tvingades slå igen. 2006 köpte Disney upp samarbetspartnern Pixar,

2007 uppgick studion i Feature Animation studio, som samtidigt döptes om till Walt Disney Animation Studios. Disneytoon Studios upphörde därefter med all framtagning av produkter som inte var del av Disney Consumer Products och inte längre producera uppföljningar till Disneyfilmer utan fokusera på spin-off och nya filmer.

Se även[redigera | redigera wikitext]