Lucasfilm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logotyp för Lucasfilm.

Lucasfilm Ltd. är ett filmbolag grundat av George Lucas. Det är baserat i Marin County i Kalifornien. Lucasfilm startades 1971, samtidigt som Lucas släppte sin första film, science fiction-filmen THX 1138. Genombrottet för Lucasfilm kom år 1973 i och med filmen med titeln Sista natten med gänget. Denna film gjorde Lucas till miljonär (gav honom $7 000 000) och gav företaget en vinst på $100 000 000 från hela världen. När sedan Stjärnornas krig kom ut och blev en världssuccé av sällan skådat slag kom Lucasfilm att växa ännu mera i prestige och är idag ett av de ledande filmbolagen i världen. Trots att George Lucas själv säger sig avsky tanken på mäktiga filmbolagschefer som kan förstöra konstnärliga visioner för filmskapare, så har han blivit en av de mäktigaste inom filmbranschen själv just genom Lucasfilm.

George Lucas sålde företaget till Walt Disney Company för drygt 4 miljarder dollar 2012.[1] Efter Lucas avgång blev hans utsedda efterträdare Kathleen Kennedy bolagets direktör.

Andra avdelningar inom företaget[redigera | redigera wikitext]

Förutom film- och TV-produktion finns även olika avdelningar för till exempel visuella effekter, ljud, dator- och TV-spel, licensiering med mera.

Filmproduktioner[redigera | redigera wikitext]

TV-produktioner[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]