Disney XD

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Disney XD
Disney XD
LanseradFrankrike, (1 april 2009), Latinamerika, (3 juli 2009), Japan, (1 augusti 2009), Storbritannien/Irland, (31 augusti 2009), Skandinavien, (12 september 2009), Spanien, (18 september 2009), Polen, (19 september 2009), Italien, (28 september 2009), Grekland, Serbien, Turkiet, (3 oktober 2009), Tyskland, (9 oktober 2009), Kroatien, (29 oktober 2009), Indien, (14 november 2009), Nederländerna, (1 januari 2010)
ÄgareThe Walt Disney Company
Tittarandel0,1 % (2018, MMS)
SändningsområdeFrankrike, Latinamerika, Japan, Storbritannien, Irland, Skandinavien, Spanien, Polen, Italien, Grekland, Serbien, Turkiet, Tyskland, Kroatien, Indien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland
LandSverige, Norge, Danmark och Finland
HuvudkontorBurbank
SysterkanalerA&E Television Networks
SOAPnet
Webbplatswww.DisneyXD.tv
Tillgänglighet
Satellit-TV
Canal DigitalKanal 91​
ViasatKanal 37​
Kabel-TV
Canal DigitalKanal ?​
FastTVKanal 28​
IPTV
Telia Digital-TVKanal 84​

Disney XD är en reklamfinansierad TV-kanal som ersatte sändningarna av Jetix och Toon Disney den 12 september 2009 i Skandinavien. Den nya kanalen fokuserar på barn i åldersgruppen 6-14 år.[1] Kanalen består av en blandning av animerade program och "live action", alltså program med verkliga skådespelare. Tonvikten ligger på äventyr, musik, tävling och dylikt. Kanalen har distribution hos Telia, Canal Digital, Viasat, Boxer och Com Hem. När den nya kanalen lanserades i USA den 13 februari 2009, ersatte den även där Toon Disney och deras programblock Jetix.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Disney XD:s programtablå innehåller serier, filmer, kortformatsproduktioner och sportprogram som utvecklas i samarbete med ESPN. I samband med lanseringen av Disney XD släppte Disney också webbplattformen DisneyXD.tv, ett nytt underhållningsval med ett stort utbud av spel och videor. Reklamfinansierade Disney XD är ett strategiskt tillskott till Disneys nuvarande utbud i Sverige. Den nya kanalen är tänkt att stärka Disneys position som multiplex på den svenska marknaden genom att Disney nu erbjuder tre kanaler som vänder sig till pojkar och flickor i åldrarna 2 till 14 år och deras familjer. Några av programmen som bland annat visas är Ängslige Egon, Phineas och Ferb och Pokemon.

Disney XD i Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

Precis som de övriga skandinaviska versionerna av Disneys kanaler sänder kanalen med fem olika ljudspår för de skandinaviska länderna, danska, norska, svenska, finska och engelska, men med samma bild. I kanalens grafik förekommer det mycket få ord för att kanalen ska passa tittare i alla de fyra länderna. Den skandinaviska versionen Disney XD är till skillnad mot de övriga Disneykanalerna att till stor del vara reklamfinansierad och därmed, i likhet med Cartoon Network och Nickelodeon, tävla om annonspengar.

Serier som går eller har gått på Disney XD[redigera | redigera wikitext]

HD Kanalerna[redigera | redigera wikitext]

Disney XD HD är en parallell version av Disney XD som sänder i HD (hög upplösning). Kanalen använder samma tv-tablå som standardversionen. Än så länge finns det en Disney Kanal i HD i Norden Disney Channel HD men sänder enbart i Comhems utbud. I oktober 2010 lanserades den brittiska HD-versionen av Disney XD: Disney XD HD UK.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Disney Channel - pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2009. https://web.archive.org/web/20090819062556/http://www.cisionwire.se/disney-channel/lanseringsdatum-for-disney-xd. Läst 29 juli 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]