Distansundervisning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Distansstudier)
Hoppa till: navigering, sök

Distansundervisning innebär dels att undervisning inte är bunden till en viss plats till exempel ett klassrum, dels att lärare och elev inte träffas särskilt ofta utan kunskapsöverföringen sker i skriven form och/eller via video/webb-konferenser. Historiskt sett har brevkurser varit det vanligast, men numera är det vanligt att kontakter sker via internet. Detta har framför allt lett till att tempot i interaktionen snabbats upp och frågor kan besvaras direkt, man kan ha en personligare kontakt med sin distanslärare osv.

I Sverige har distansundervisningen funnits i över 100 år. Hermods Korrespondensinstitut grundades 1898 av H.S Hermod och företaget har sålt brevkurser/distansutbildningar sedan dess. Ca 4 miljoner svenskar har studerat på Hermods sedan starten.

Idag är distansundervisning mycket vanligt, främst inom universitets-, högskole- vuxenutbildningen och på gymnasienivå, samt inom folkbildningen (folkhögskolor och studieförbund), där man använder begreppet Flexibelt lärande. Det man vinner i jämförelse med närlärande är flexibilitet i tid, tempo och rum.

E-kurs[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: e-lärande

En elektronisk kurs eller e-kurs är en digitaliserad kurs där kunskapsöverföringen från läraren och kursinlärning till eleven är skild i tid och rum. Försvenskad form i singular av ordet e-learning (plural). En e-kurs kan ha många olika former och lagras på ett digitalt media såsom till exempel vhs (videokurs), cd-rom och internet. Många e-kurser samlade på ett ställe lagras generellt i ett LMS-system (Learning Management System), lärplattform eller utbildningsplattform.

Se även[redigera | redigera wikitext]