Disting

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Disting
Disting 2008.jpg
Plats Uppsala, Sverige Sverige
Tidpunkt Medeltiden (eller tidigare) -
Typ Marknad

Disting, (fornsvenska: Disa þing), rådslag som hölls i Gamla Uppsalamedeltidenkyndelsmässodagen i början av februari. Ursprunget är dock betydligt äldre – från hednisk tid.

Ting & marknad[redigera | redigera wikitext]

I samband med det årliga disablotet i februari (vanligen i äldre tid avhölls de vid första fullmånen efter trettondagen) sammankallades distinget – ett rådslag från förkristen tid som överlevde asadyrkan. Under medeltiden hölls förhandlingarna vid kyndelsmässan i början av februari.

I anknytning till överläggningarna kom handelsmän från när och fjärran, och träffen blev med tiden Sveriges viktigaste marknad. Årstiden gjorde det möjligt att frakta varorna. Sjöar och åar var tillfrusna och utgjorde gott underlag för slädarnas medar. På distinget, som på andra samtida varumässor, bytte skinn, pälsverk, nersaltad fisk och kreatur ägare. Det var även populärt att förlova sig, och till och med gifta sig under marknadsdagarna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I den norska kungasagan om Olav den helige nämner Snorre Sturlasson att en marknad överflyttats till Aros långt innan hans egen tid, vilket sannolikt avser Distingsmarknaden[1]. Flytten från Gamla Uppsala till Aros skedde troligen under 1100-talet.

1700- och 1800-talen hade marknaden tack vare penninghushållningen sin storhetstid. Mynten, som hade kommit i omlopp, förenklade affärerna. 1895 avskaffades marknaden officiellt.

Under distingen uppförde Uppsalastudenterna en tid på 1600-talet skådespelet ”Disa”. Det handlar om en klok bondflicka från Venngarn som räddar svearna från hungersnöd. Pjäsen anses vara det första riktiga svenska dramat och skrevs av Johannes Messenius.

I dag[redigera | redigera wikitext]

Distinget i dag arrangeras av Stockholms handelskammare och dess medlemsföretag i samarbete med Länsstyrelsen Uppsala län, Regionförbundet Uppsala län och Uppsala kommun.

Distingsmarknaden hålls fortfarande, första måndagen och tisdagen i februari på Vaksala torg i Uppsala.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beronius Jörpeland, Lena (2000). Vid Fyrisån: arkeologi i Östra Aros. Rapport 2000:1. Stockholm: Riksantikvarieämbetet kunskapsavdelningen 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]