Drakborgen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Så här kan spelplanen se ut efter ett spel

Drakborgen är ett svenskt sällskapsspel i fantasymiljö som gavs ut av Alga år 1985. Expansionslådan Drakborgen II kom 1987. Spelet skapades av Dan Glimne och Jakob Bonds med ingivelse från rollspel som Dungeons & Dragons.

Målet med spelet är att ta sig in i en borg där en drake ligger och sover, stjäla delar av drakens skatt och ta sig ut igen innan solen går ned. Borgen består av rum tryckta på lösa brickor som bildar en slumpmässig labyrint. Denna labyrint byggs upp efter hand genom att spelarna drar och lägger ut nya rum allteftersom de tränger djupare in i borgen. Även rummens innehåll bestäms slumpmässigt genom kortdragning. Rummen kan till exempel innehålla värde- eller nyttoföremål eller sådant som hindrar spelarnas framfart, som fällor eller monster.

Spelets främsta spänningsmoment ligger i att a) draken kan vakna och spruta eld över inkräktarna, b) tiden är knapp. Den spelare som lyckas att ta sig ut ur borgen med de mest värdefulla skatterna vinner spelet. Dödlighetsgraden i spelet är dock så hög att många partier slutar med att ingen lyckas ta sig ut levande. Denna svårighet i spelet utnyttjades i marknadsföringen genom att ett klistermärke följde med i grundutgåvan med den utmanande texten "Jag överlevde Drakborgen - det tuffa äventyrsspelet från Alga!". År 1985 hade svenska sällskapsspel fortfarande vanligen så enkla regler att de rymdes på insidan av lådans lock. Drakborgens regler skulle egentligen ha fyllt sex-sju A4-sidor. Alga löste detta problem på ett skenbart vis: man tryckte ett fyrasidigt regelhäfte och tryckte övrig text på en bunt regelkort.

Genom den engelska utgåvan som släpptes i Storbritannien och de Förenta staterna av Games Workshop år 1985 under namnet Dungeonquest nådde Drakborgen internationella framgångar som få andra svensktillverkade sällskapsspel kan mäta sig med. Även Drakborgen II släpptes i engelska versioner men delades upp i två expansioner; "Heroes for Dungeonquest" (1986) och "Dungeonquest: Catacombs" (1987). Spelet gavs även ut på norska, danska, finska och tyska.

År 2002 gav Alga ut en helt ny version av spelet med namnet Drakborgen Legenden. Denna version grundades sig på Drakborgen och Drakborgen II och skapades av Jakob Bonds och Gustav Bonds. Den utvecklade och renodlade olika sidor av de gamla spelen och införde bl.a. ett mer krävande stridssystem som till exempel tillät strider mellan grupper av personer och monster.

Den 5 augusti 2010 presenterade Fantasy Flight Games ytterligare en ny engelsk version av spelet som liksom föregångaren hette Dungeonquest. Spelet har behållit väldigt mycket från den tidigare engelska versionen, men liksom Drakborgen Legenden från 2002 har den försetts med ett nytt och mer framskridet stridssystem. Detta och flera andra delar har den inarbetat från dess två tidigare expansioner.

Språkversioner av originalspelet[redigera | redigera wikitext]

Årtal Namn Land Företag
1985 Drakborgen Sverige Alga
1987 Skatten i borgen Norge Alga
1987 Drageborgen Danmark Alga
1987 Dungeonquest England, USA Games Workshop
1990 Drachenhort Tyskland Schmidt Spiele

Nyutvecklade versioner (uppföljare)[redigera | redigera wikitext]

Årtal Namn Land Företag
2002 Drakborgen Legenden Sverige Alga
2010 DungeonQuest USA Fantasy Flight Games

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Namnet på staden Żmigród i Polen betyder ordagrant "Drakborgen".