Hoppa till innehållet

Drakhuvudfiskar

Från Wikipedia
Drakhuvudfiskar
Pterois antennata
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningKindpansrade fiskar
Scorpaeniformes
FamiljDrakhuvudfiskar
Scorpaenidae
Vetenskapligt namn
§ Scorpaenidae
Underfamiljer
Hitta fler artiklar om djur med

Drakhuvudfiskar (Scorpaenidae) är en familj i ordningen kindpansrade fiskar.

De flesta arterna lever i Stilla havet och Indiska oceanen men de finns även i Atlanten och Medelhavet. I Sydostasien lever två arter som till och med simmar upp i floder med sötvatten.

Fiskarnas huvud är jämförelsevis stort och är prytt med flera taggar. Ett flertal arter lever på havets botten och dessa saknar oftast simblåsan. De flesta arterna är mindre än 25 centimeter lång men några arter blir lite större än en meter.

Alla drakhuvudfiskar är köttätare som livnär sig av mindre fiskar, bläckfiskar och kräftdjur.

Giftighet[redigera | redigera wikitext]

En framträdande egenskap för flera (men inte alla) av släktena, och som givit upphov till namn som "scorpion fish", "lion fish" och familjenamnet Scorpaenidae, är att de är giftiga. Ryggfenan har då ihåliga fenstrålar som fungerar som en injektionsnål för ett giftigt protein, som ger upphov till kraftig smärta, ödem och i värsta fall hjärtstillestånd – även om dödligheten förmodligen överskattats i det allmänna medvetandet.[1] Giftet är dock värmekänsligt och kan, under gynnsamma omständigheter, neutraliseras med hett vatten (omkring 50°C). Potentiellt lika allvarliga är sekundärinfektioner som uppstår i och kring själva stinget.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Släktskapen mellan fiskarna i gruppen är inte helt klarlagd, varför flera olika indelningar finns:

Galleri[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gallagher, Scott A (2 december 2008). ”Lionfish and Stonefish” (på engelska). emedicine. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/770764-overview. Läst 26 maj 2010. ”Whatever the actual mortality rate is following a stonefish envenomation, the number of confirmed human deaths is much fewer than commonly believed. Nonetheless, severe and incapacitating local and systemic effects are well described.” 
  2. ^ Joseph S. Nelson: Fishes of the World. John Wiley & Sons, 2006, ISBN 0-471-25031-7Referensen kopierad från tyskspråkiga Wikipedia.