Driver dagg faller regn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Driver dagg faller regn (olika betydelser).
Driver dagg faller regn
GenreDrama
RegissörGustaf Edgren
ProducentHarald Molander
ManusGustaf Edgren, Gardar Sahlberg, Åbergson
SkådespelareMai Zetterling,
Alf Kjellin
Sten Lindgren
Hilda Borgström
Ulf Palme m.fl.
OriginalmusikEskil Eckert-Lundin, Bengt Wallerström
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1946
Speltid102 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Driver dagg faller regn är en svensk film från 1946 i regi av Gustaf Edgren.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utsplar sig i Hälsingland under 1800-talet. Storbonden Germunds dotter Marit ska gifta sig med grannbonden Elias son Mats, så har det blivit bestämt.

Nere vid forsen spelar oäktingen Jon, föraktad av alla andra. För många år sedan skulle Germund gifta sig med Gertrud, men hon rymde med en spelman och födde Jon. De två var även de föraktade och dränkte sig i forsen.

Germund varnar Marit för att komma i närheten av Jon. På lördagens logdans försöker Mats våldta henne och hon springer hem. Även på hemvägen förföljs hon av tre män men Jon ingriper och räddar henne. Det dröjer inte länge innan de är förälskade.

Marit och Jon träffas i smyg, alltmedan hennes bröllop planeras. När hennes far Germund får reda på hur det står till blir han mycket förbittrad; Marit är hans allt på jorden. Germund är rädd att Marit skall ge sig av med Jon på samma sätt som hans hustru gav sig av med sin spelman.

Marit bekänner sina känslor för Jon för fadern. Han ser då till att driva Jon på flykt, så Jon lämnar trakten och Marit lovar efter påtryckningar att gifta sig med Mats om fadern låter Jon vara i fred. Det rustas till bröllop på Germundsgården, men så hör Marit fiolen spela...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär den 26 december 1946 på bland annat Palladium i Stockholm, Svea i Sundsvall, Röda kvarn i Gävle och Odéon i Norrköping. Den är inspelad under sensommaren 1946 i Filmstaden, Råsunda (ateljé), i Hälsingland (bland annat Laforsen), Spånga kyrka, Norrbotten och Ångermanland. Filmfotograf var Martin Bodin.

Utescen framför kyrka med huvudingång är filmad Järvsö kyrka.

Filmen bygger på boken med samma namn av Margit Söderholm från 1943.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Allt är precis efter gamla pålitliga ritningar. Folktonmusik, logdansbilder, slagsmål, grova nävars tafsande på hjältinnans bröstkläde, storslagna miljöbilder och nyskurad, lätt museidoftande allmogeatmosfär - hela ritualen är med. Mikael Katz i Expressen 27 december 1946.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]