Eddie Van Halen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eddie Van Halen
Eddie Van Halen.jpg
Van Halen 2015.
FödelsenamnEdward Lodewijk van Halen
Född26 januari 1955 (65 år)
Nijmegen, Nederländerna
BakgrundUSA Pasadena, Kalifornien, USA
GenrerHårdrock, heavy metal
RollMusiker, låtskrivare, musikarrangör, musikproducent
År som aktiv1964 –
SkivbolagWarner Bros. Records, Interscope Records
Relaterade artisterVan Halen, Michael Jackson, Sammy Hagar, Brian May, LL Cool J

Edward "Eddie" Van Halen, ursprungligen Edward Lodewijk van Halen, född 26 januari 1955 i Nijmegen, Nederländerna, är en amerikansk gitarrist som är sologitarrist i amerikanska hårdrocksgruppen Van Halen.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Eddie Van Halen är son till holländaren Jan van Halen och den indonesiska modern Eugenia. Tillsammans med sin bror Alex Van Halen (som kom att spela trummor i Van Halen) emigrerade han med resten av familjen till USA1960-talet, och växte därefter upp i Pasadena i Kalifornien. Redan i tidig ålder började Edward att ta klassiska pianolektioner och utvecklade tidigt ett starkt band till musiken.

Entusiasmen till pianot dog ut efter det att Edward och hans bror hamnade mitt i stormen av den nya rockvågen inledd av bland annat Eric Clapton och Jimi Hendrix. Edward började först med trummor och brodern Alex med gitarr, det tog inte lång tid innan de båda insåg att de skulle byta instrument med varandra.[1]

Tillsammans med skådespelerskan Valerie Bertinelli har Eddie Van Halen sonen Wolfgang Van Halen som föddes den 16 mars 1991. I slutet av 1990-talet drabbades Eddie Van Halen av cancer i tungan, men blev så småningom frisk.[2] 2005 blev det officiellt att Eddie och Valerie skilt sig men enligt källor som står familjen nära har de fortfarande bra kontakt. Under 2007 meddelades det att Van Halen skulle turnera med David Lee Roth igen. Senare tvingades Edward Van Halen ställa in turnén på grund av att han temporärt lade in sig på drogrehabilitering.[2] Han har senare skrivits ut. Vid början av 1980-talet slutade Ace Frehley i Kiss, då ville Edward börja spela med dem, men Gene Simmons (basist i Kiss) tyckte att Edward skulle satsa på Van Halen i stället.

Inflytande[redigera | redigera wikitext]

Edward Van Halen är en av de största och mest inflytelserika gitarristerna i rockhistorien.[3][4] Han hade sin storhetstid i slutet på 1970-talet och på 1980-talet. Tillsammans med bandet Van Halen kom han med hits som "Runnin' with the Devil", "Dance the Night Away", "Jump", "Panama", "Ain't Talkin' 'Bout Love" och "Why Can't This Be Love". Totalt har Van Halen sålt över 90 miljoner skivor och summan fortsätter att stiga. Eddie Van Halen har även skrivit solot till Michael Jacksons Beat It.

Han kom med ett nytt gitarrsound för sin tid, snabb "tremolo picking"-teknik, och ett utnyttjade av svajarmen på gitarren till maximum. Den "finger tapping"-teknik som han visserligen inte uppfunnit men som han utvecklade mer än Allan Holdsworth - som sägs ha uppfunnit tekniken - är kanske hans mest kända "trademark".

Instrument[redigera | redigera wikitext]

Eddie Van Halen under en konsert 2007.

Under åren har Eddie spelat på en mängd olika gitarrer. Den första kända gitarren han spelade på var i samband med Van Halens första skiva Van Halen, det var en gitarr gjort endast av sekundadelar från en fabrik (Charvel) som tillverkade sin egen version av Fenders Stratocaster som han sedan lackade vit med svarta streck. Då det började dyka upp kopior på den svartvita gitarren lackade Eddie sin gitarr med ett lager röd lack och det blev sedermera den mest populära gitarren, den så kallade Frankenstein-gitarren.[5]

Bortsett från gitarr spelar Edward även alla keyboardsektioner i låtarna och komponerade största delen av låtarna. Edward kom i slutet av sjuttiotalet med en revolutionerande teknik att spela gitarr på, genom finger tapping som blev en stor inspirationskälla för kommande generationer.[1] En annan sak som utmärker hans spelstil är hans användning av svajarmen på gitarren. Edward revolutionerade totalt hårdrocken med ett helt nytt sound, det så kallade brown-soundet, nya effekter (se till exempel låten "Eruption") och snabb teknik.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Biografi av Greg Prato på allmusic.com
  2. ^ [a b] ”Guitar World: Interview: Eddie Van Halen Talks 'A Different Kind of Truth'”. Arkiverad från originalet den 3 december 2013. https://web.archive.org/web/20131203023518/http://www.guitarworld.com/interview-eddie-van-halen-talks-different-kind-truth. Läst 18 augusti 2016. 
  3. ^ Rolling Stone: 100 Greatest Guitarists
  4. ^ Guitar World: Readers Poll Results: The 100 Greatest Guitarists of All Time Arkiverad 6 februari 2017 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ vhlinks.com: Intervju med Eddie Van Halen om gitarrer

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]