Edsåsdalen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 63°18′55″N 13°5′50″Ö / 63.31528°N 13.09722°Ö / 63.31528; 13.09722
Edsåsdalen
By
Land  Sverige
Landskap Jämtland
Län Jämtlands län
Kommun Åre kommun
Församling Undersåkers församling
Koordinater 63°18′55″N 13°5′50″Ö / 63.31528°N 13.09722°Ö / 63.31528; 13.09722
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Edsåsdalens läge i Jämtland
Red pog.svg
Edsåsdalens läge i Jämtland
Edsåsdalen
Högsta fallhöjd 180 m
Längsta nedfart 950 m
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister 4
Solid blue.svg Antal blå pister 6
Red rectangle.svg Antal röda pister 1
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister 0
Totalt 11
Summa pistlängd ?
Liftar
Totalt 5
Vita Renen under vintersäsongen.

Edsåsdalen ort i Undersåkers socken i Åre kommun, Jämtland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I området har fjälljordbruk bedrivits under mycket lång tid, åtminstone sedan järnåldern. Fäbodar finns i närheten av Hensjön. I området återfinns några av Sveriges högst belägna jordbruk. Sommartid bedrivs fjällbete även i skidbackarna vid Edsåsdalen. En hel del äldre bebyggelse finns bevarad främst i Edsås, bland annat härbren och ett större antal fjällhemman. Enligt lokal tradition ska några av Karl XII:s soldater ha fått övernatta i bygden efter misslyckandet med Karl XII:s norska fälttåg 1718.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Edsåsdalen ligger åtta kilometer från Undersåker och bestod ursprungligen av två byar, Edsåsen och Dalen. Byn ligger på sydsluttningen av Renfjället i södra Årefjällen på cirka 600 meters höjd. Orten har ett eget liftsystem (som fram till år 2000 ingick i Åres stora skidområde) och ett flertal boendeanläggningar för både sommar- och vintergäster, samt dessutom en husvagnscamping. De flesta av de bofasta är sysselsatta inom turistnäringen, men även inom jordbruk och skogsbruk. Byn är ganska orörd och lugn, och därför populär bland barnfamiljer under skidsäsongen.

Köjagården är det största hotellet i byn. Köjan, som hotellet kallas, var under 20-, 30- och 40-talen ett av de "klassiska" fjällhotellen, med prominenta gäster som Gustaf VI Adolf, Tage Erlander och många andra.

I byn finns en sportbod med skidservice och uthyrning under vintern. Uppe på Renfjället återfinns även fjällvärldens kanske mest kända våffelstuga, Vita Renen. Vita Renen har serverat våfflor sedan 1950-talet och figurerade också som bakgrund till Lundhags vinterkatalog 2007.

Renfjället är 986 meter högt, och har utsikt över Åreskutan och Åresjön mot norr. Mot söder syns södra Årefjällens fjällvärld, och det är även möjligt att se Oviksfjällen och Storsjön i öster, liksom Sylarna i väster. Närmaste grannfjäll i söder är Välliste, Grofjället och Lillvalen. Från Vita Renen upp till Renfjällets topp finns en lift, och preparerade pister går från toppen, men det är också möjligt att åka enklare offpist-åkning.

Byn är känd för sina många längdskidåkningsspår. Edsåsdalens kanske mest klassiska skidrunda är att åka till Sveriges minsta turiststation, Hållfjällets turiststation - och tillbaka.

Byföreningen är aktiv och har under senare år bland annat byggt en dansloge, en bakstuga för tunnbrödbak och en skidskytteanläggning. Byalaget sköter också om en fjällkåta, som det är möjligt att låna för övernattning, liksom en bastu vid en av fjällsjöarna.

Några kilometer öster om Edsåsdalen ligger Undersåkers järnvägsstation, med direktförbindelser till bland annat Stockholm, Göteborg, Halmstad, Uppsala, Östersund, Sundsvall och Trondheim.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]