Eero Järnefelt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eero Järnefelt
Eero Järnefelts målning av svedjebrukande bönder kallad Trälar under penningen, 1893
Tvätt, 1889
Altartavla i Brahestads kyrka 1926

Erik (Eero) Nikolai Järnefelt, född 8 november 1863 i Viborg, död 15 november 1937 i Helsingfors, var en finländsk målare.

Eero Järnefeldt var ett av nio barn till generallöjtnanten Alexander Järnefeldt och friherrinnan Elisabeth Clodt von Jürgensburg. Han var bror till Arvid och Armas Järnefelt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Eero Järnefelt studerade vid Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors, vid konstakademin i Sankt Petersburg, i Paris för Robert Fleury och Bouguereau samt i Italien. Järnefelt, vars solida tecknaregenskaper fått ett adekvat uttryck i hans mjukgrundsetsningar, har 1902-30 verkat som ritlärare vid Helsingfors universitet. 1912 blev han professor, 1923 fil. hedersdoktor. År 1931 blev han preses i Finlands konstakademi.

Järnefelt anslöt sig tidigt till det naturalistiska friluftsmåleriet i Frankrike men har sedan början av 1900-talet utvecklats mot en koloristisk rikare, mer dekorativt betonad, fastän i grunden realistiskt uppfattad stil, i vilken seklets romantisk-nationella strömning i Finland fått ett av sina märkligaste, på en gång mest måttfulla och helgjutna uttryck.

Över hans landskapsmåleri vilar oftast en intim och dämpat svårmodig lyrik, medan hans realistiska folklivsskildringar från Finland, präglade av en lugn, satirbetonad humor, vittnar om samma skarpa iakttagelse och säkra karakteriseringsförmåga, samma djupa psykologiska förståelse och sakliga klarhet som kännetecknar hans porträttkonst. Denna mer objektiva och kritiska än temperamentsfulla och fantasirika läggning som gjort Järnefelt till en av Finlands mest betydande officiella porträttmålare framträder även i hans altartavlor samt i monumentalmålningarna Auroraförbundet (1916) och Florafesten (1920) i Helsingfors universitets aula.

Hans landskapsmålningar i gouache intar en förgrundsställning i hans senaste års produktion, beaktansvärda genom sin personliga friskhet och omedelbarhet i greppet och sin genomskinliga, lätta klarhet i färgen.

Eero Järnefelts gravvård finns på Sandudds begravningsplats.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]