Ellen Cronholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ellen Annika Cronholm, född 1 december 1971 i Sollentuna, är en svensk konstnär med grafik som specialitet. Hon är verksam i Stockholm.

Efter gymnasiets naturvetenskaplig linje 1990 fortsatte Cronholm ett år på Nyckelviksskolan i Lidingö. 1991-1994 tillbringade hon på Grafikskolan i Stockholm, varav två månader under sista året i grafikverkstan Borderline med konstnären Phil Sayers. 1994-1996 läste hon konstvetenskap och antikens kultur och samhällsliv vid Stockholms universitet. Hon undervisade själv i grafik och konst och kulturhistoria på Ölands Konstskola och Ölands Folkhögskola 1999 och 2001. Cronholm var projektelev på grafiken vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm år 2000. Var gästlärare i Grafik på Nyckelviksskolan 2002.

Hon arbetar vid sidan av sin konstnärliga verksamhet med restaureringsteknik på Moderna museet. Hon är medlem i Grafiska sällskapet från 1995, Konstnärsmedlem i Grafikens Hus sedan starten och i Svenska konstnärernas förening.

Cronholm är dotter till professor Tomas Cronholm. Hon sambor med konstnären Anders Gudmundson. Paret har en son.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Cronholm har arbetat med olika tekniker och uttryck. Hon har specialstuderat finpapperstillverkning och bland annat tagit fram en ”bok” i sex exemplar med egna grafiska illustrationer till handtryckt ledtext. Runt 2000- 2004 har limtryck i halvstort format med visioner av en övergiven ”efter katastrofen”-värld av mystiska kanaler och rör för vätskor eller el dominerat produktionen. Kommunikation eller brist på sådan kan läsas ut som en ledtråd även i flera tidigare experiment med plastmaterial och i senare verk.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Cronholm har haft separatutställningar i Stockholm på Grafiska Sällskapets Galleri (2004) och Konstnärshuset (2002). Hon har medverkat i ett tjugotal andra utställningar, varav flera utanför Sverige.

Hon finns representerad hos:

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Arbetsstipendium från Konstnärsnämnden 2002.
  • Tilldelades Lilla Grafikpriset på Grafikens Hus i november 2000.
  • Vistelsestipendium med utställning på Hahnaholmen i Esbo, Helsingfors 1996.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Moderna museet
  2. ^ Kalmar konstmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]