Nyckelviksskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Nyckelviken.

Skolans huvudbyggnad.
Kattskulptur i skolans park.

Nyckelviksskolan är en privat konstskolaLidingö, som ger ettåriga utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design. Det finns även en tvåårig utbildning till hantverkspedagog.

Nyckelviksskolans utbildningar utvecklar hantverkskunskapen och den konstnärliga förmågan med betoning på personligt uttryck och självständigt skapande. Den erbjuder även yrkesutbildning av hantverkspedagoger.

Hantverkspedagogutbildningen lär eleverna att hålla i skapande verkstäder (till exempel på museum) för ungdomar, barn eller personer med LSS-stöd, som på dagliga verksamheter eller ålderdomshem. De har praktik under år två. När de gått klart den tvååriga utbildningen har de titeln Hantverkspedagog och är behöriga att jobba som det.

Nyckelviksskolan är en riksrekryterande skola, som drivs av den ideella föreningen Föreningen Nyckelviksskolan. Skolan har närmare 200 elever och omkring 30 lärare, vilka är yrkesverksamma konstnärer, formgivare, arkitekter och konsthantverkare. Utbildningarna finansieras med statsbidrag och terminsavgifter.

Skolan grundades 1955 av Hertha Olivet och verkar – inspirerad av Carl Malmsten och av Bauhauspedagogiken – i en nordisk och europeisk hantverks- och materialtradition.

Personer verksamma vid skolan (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]