Elområde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den 1 november 2011 delades Sverige in i fyra elområden. Bakgrunden [1] till förändringen är en anmälan av Svenska Kraftnät till EU-kommissionen från Dansk Energi år 2006.

Dansk Energi protesterade mot att exporten av el från Sverige till Danmark stundtals begränsades, framförallt under kalla vinterdagar. Orsaken till Svenska Kraftnäts agerande var att det svenska stamnätet inte räckte till för att transportera el, det förelåg risk för elbrist i södra Sverige.

EU-kommissionen krävde 2010 att Svenska Kraftnät hanterade överföringsbegränsningarna på ett annat sätt. Följden blev en indelning av Sverige i fyra elområden.

Följande län ingår i de olika elområdena[redigera | redigera wikitext]

I gränsen till elområde 1 ligger Skellefteå medan i elområde 2 ligger Umeå.

Kritik mot Elområde 4[redigera | redigera wikitext]

Kritik har framförts mot effekterna av elområdena [3], framförallt i södra Sverige där överföringsproblemen är störst och elpriserna blivit högre än i övriga delar av landet.

Argumentet är att energipolitiken och utbyggnaden av stamnätet hittills finansierats solidariskt, men när det är dags att bygga bort Sydsveriges överföringsbegränsningar av el, så delas landet upp i elområden, och södra delen av landet får finansiera investeringarna lokalt genom högre elpriser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Energimarknadsinspektionen, Jag har frågor om elområden
  2. ^ [a b c d] svk.se - Elområden Arkiverad 29 november 2011 hämtat från the Wayback Machine., Svenska Kraftnät, 2011-11-07
  3. ^ Villaägarnas Riksförbund, Elområden