En dag i vilda västern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Dag i Vilda Västern
(Go West)
En Dag i Vilda Västern
Filmaffisch
GenreKomedi/Kärlek/Musikal
RegissörEdward Buzzell
ProducentJack Cummings
ManusIrving Brecher, ofta anges även Buster Keaton
SkådespelareGroucho Marx
Chico Marx
Harpo Marx
John Carroll
Diana Lewis
OriginalmusikGeorge Bassman, Roger Edens, Bronislau Kaper, Charles Wakefield Cadman
ProduktionsbolagMGM
DistributionMGM
Premiär6 december 1940 (USA)
Speltid79 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

En Dag i Vilda Västern (engelska: Go West) är en amerikansk film från 1940 med Bröderna Marx i regi av Edward Buzzell.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den tionde långfilmen med Bröderna Marx. I denna film är inte Margaret Dumont med. Filmen hade amerikansk premiär den 6 december 1940 och svensk premiär den 17 november 1941.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelas 1870 och handlar om några lycksökare på väg västerut. Groucho spelar här S. Quentin Quale som på en järnvägsstation blir bestulen av Joe Panello (Chico) och Rusty Panello (Harpo). Även andra vill skapa sig en förmögenhet västerut. Terry Turner (John Carroll) övertalar järnvägsbolaget "New York and Western Railroad" att köpa mark av Dan Wilson så att fejden mellan deras familjer kan avslutas.

Turner är nämligen kär i Ewe Wilson (Diana Lewis) och hoppas kunna gifta sig med henne. Under tiden har Dan Wilson överlämnat ägobrevet till marken till Chico och Harpo som säkerhet för ett lån och förvecklingarna börjar. I slutet på filmen utspelas en hisnande tågjakt innan det lyckliga slutet.

Utvalda filmscener[redigera | redigera wikitext]

  • Joe och Rusty letar efter tåget och Joe frågar: "Allt vi behöver veta är var tåget finns?" Groucho svarar: "Tåget? Det finns utanför på spåret. Det kommer inte in här så ofta."
  • Groucho stiger av tåget och får hjälp med väskorna. Han frågar väskbärarna: "Kan någon av er växla 10 cent?", varpå de svarar nekande. Då svarar Groucho: "Nåväl - behåll väskorna!"

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Filmaffischen till "En Dag i Vilda Västern" finns med på Elton Johns skiva "Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player" från 1973.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]