Fyra fräcka fripassagerare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fyra fräcka fripassagerare
(Monkey Business)
Fyra fräcka fripassagerare
Lobbykort
Genre Komedi/Musikal
Regissör Norman Z. McLeod
Producent Herman J. Mankiewicz
Manus Will B. Johnstone, Sidney J. Perelman, Arthur Sheekman
Skådespelare Groucho Marx
Chico Marx
Harpo Marx
Zeppo Marx
Thelma Todd
Ruth Hall
Originalmusik Sammy Fain, Irving Kahal, Pierre Norman, m.fl
Produktionsbolag Paramount Pictures
Distribution Paramount Pictures
Speltid 77 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Fyra fräcka fripassagerare (engelska Monkey Business) är en amerikansk film från 1931 med Bröderna Marx, regisserad av Norman Z. McLeod.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den tredje filmen med Bröderna Marx. Denna film är den andra långfilm med filmbolaget Paramount Pictures. Fyra fräcka fripassagerare var den första Bröderna Marx-filmen som skrevs direkt för film. Filmens kvinnliga huvudroll spelas för ovanlighetens skull inte av Margaret Dumont, utan av Thelma Todd. Filmen hade amerikansk premiär den 19 september 1931 och i hemstaden New York den 7 oktober 1931.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om hur fyra fripassagerare korsar Atlanten på en lyxkryssare. Bröderna Groucho, Chico, Harpo och Zeppo spelar sig själva utan rollnamn. Under resan upptäcks de och jagas av kapten Corcoran (Ben Taggart) och hans besättning. Under jakten gömmer sig Groucho bl.a i gangstern Alky Briggs (Harry Woods) och dennes fru Lucille (Thelma Todd) hytt.

Efter att även Zeppo dyker upp i hytten lejer Corcoran de båda till sina livvakter. Samtidigt ertappas både Chico och Harpo mitt i ett schackspel av den rivaliserande gangstern Joe Helton (Rockcliffe Fellowes) och dennes dotter Mary (Ruth Hall) i deras hytt och de blir hans livvakter. Rockcliffe tänker överta Briggs territorium och förväxlingarna kan börja.

Filmen har flera klassiska scener, bl.a. landstigningsscenen där de fyra bröderna i tur och ordning utger sig för att vara Maurice Chevalier vilket de försöker bevisa genom att sjunga hans låt "You've Brought a New Kind of Love to Me" och Harpos flykt undan besättningen och låtsas vara en marionett i en barnmatiné. I slutet på filmen utspelas den stora uppgörelsen i en lada innan det lyckliga slutet.

Utvald filmscen[redigera | redigera wikitext]

  • Groucho berättar om sin bakgrund och säger: "Oh, jag vet, det är en penny här och en penny där men se på mig. Jag har jobbat upp mig från ingenting till extrem fattigdom."
  • Groucho flörtar med Lucille och säger: "Mrs Briggs, jag har känt och respekterat er man i många år. Och det som duger åt honom duger åt mig."

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Vid landstigningen syns Bröderna Marx far Sam "Frenchie" Marx på piren sittande på bagage.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]