Hoppa till innehållet

Erin Brockovich (film)

Från Wikipedia
Erin Brockovich
GenreDrama
RegissörSteven Soderbergh
ProducentDanny De Vito
Michael Shamberg
Stacey Sher m.fl.
ManusSusannah Grant
SkådespelareJulia Roberts
Albert Finney
Aaron Eckhart
OriginalmusikThomas Newman
ProduktionsbolagJersey Films
Premiär2000
Speltid130 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter256 271 286 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Erin Brockovich är en amerikansk dramafilm från 2000 i regi av Steven Soderbergh. Titelrollen som Erin Brockovich spelas av Julia Roberts. Filmen hade Sverigepremiär den 7 april 2000.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Erin Brockovich är ensamstående mamma till tre barn och får slita för att få pengarna att räcka till. Hon blir påkörd, men hennes advokat lyckas inte skaffa henne något skadestånd. Hon kliver då in på hans kontor och kräver att få ett arbete, med att göra vad som helst. Hon börjar undersöka ett energiföretag som har erbjudit närboende att lösa in deras hus. Människor i trakten har drabbats av kroniska sjukdomar. Ärendet växer och djupnar. Arbetet är inte längre bara en inkomstkälla, Erin gör allt för att de drabbade ska ersättas och de skyldiga ska stå till svars.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

För sin insats i filmen belönades Julia Roberts med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen är baserad på en verklig händelse där ett energiföretag stod för ett kemiutsläpp i Hinkley i södra Kalifornien i USA. Utsläppet var ett så kallat sexvärt krom, som anses vara cancerframkallande. Verklighetens Erin Brockovich har en liten roll i filmen som Julia R., en servitris på en servering.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]