Erotiskt smisk

Från Wikipedia
Fresk i "Piskningarnas grav", en etruskisk grav från 400-talet f.Kr.

Erotiskt smisk (engelska: spanking) är en typ av intensiv sexuell aktivitet och en del av BDSM-kulturen. Vid smiskandet blir en undergiven slagen på sina skinkor eller närliggande kroppsdelar av den öppna handen hos en dominant,[1] alternativt med en paddel eller annat styvt verktyg som käpp eller ridspö.

Smiskandet, som kan efterlikna kroppsaga, utförs som en del av ett rollspel[1] där dominansen förstärks genom smiskandet och smärta kan förhöja närvaroupplevelsen. Praktiken behöver kommuniceras innan, så att leken (rollspelet), dess syfte och mål är tydliga för deltagarna.[1]

Förekomst och historik[redigera | redigera wikitext]

Ett erotiskt smiskande är den kanske vanligaste formen av impact play,[2] en grupp av aktiviteter där rollspelet inkluderar slag och annan intensiv kroppskontakt. Det kan även jämföras med gisslandet, en praktik med piskande i religiöst syfte som praktiserats av flagellanter och andra sedan antik romersk tid. Slag och piskande i erotiskt syfte porträtteras bland annat i den etruskiska graven från 400-talet f.Kr. som på grund av sina väggmålningar brukar benämnas "Piskningarnas grav".

Verktyg[redigera | redigera wikitext]

Smiskandet kan utövas med en öppen hand, alternativ med någon sorts verktyg. I det senare fallet kan det innefatta:

  • Ris, som kan användas inom disciplineringen av den undergivna deltagaren i leken
  • Bälte eller paddel, vilka kan ge mer distinkt kroppskänsla
  • Rebenque, en kort sydamerikanskt piska, ursprungligen utvecklad för att hantera boskap

Positioner[redigera | redigera wikitext]

En vanlig position för utdelande av erotiskt smisk är över knäet. Då ligger den undergivna över den dominantas knän med ansiktet nedåt. Detta inkluderar konstant kroppskontakt,[1] samtidigt som den dominanta är en tydligt underlägsen position med lämpliga "slagytor" på dennas kropp lätt åtkomliga för den dominanta parten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Isbelia Esther Farías López. (9 mars 2018). ”Vad innebär egentligen erotiskt smisk?”. Steg för Hälsa. https://stegforhalsa.se/vad-ar-erotiskt-smisk/. Läst 24 september 2023. 
  2. ^ kimberly e.a.b (24 juli 2020). ”A Brand Spanking New Article on Impact Play” (på engelska). Medium. https://kimberlyeab.medium.com/a-brand-spanking-new-article-on-impact-play-6e89eb6b5afe. Läst 24 september 2023.