Eutektisk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Binärt fasdiagram för bly-tenn, med eutektikum vid 37 viktprocent bly (lödtenn). Eutektisk punkt för tenn och bly ligger vid 63 % tenn och 37 % bly, sammansättningen av eutektiskt lödtenn, med smältpunkten 183°C och utan smältintervall

En legerings sammansättning är eutektisk om legeringsämnenas proportioner är sådana att smältpunkten är den lägsta möjliga. Det är endast i detta atom/molekylära förhållande som sammansättningen smälter som en helhet vid en specifik temperatur (den eutektiska temperaturen) och bildar ett supergitter, samtidigt som alla dess komponenter frisätts i en vätskeblandning. Den eutektiska punkten representerar den lägsta temperaturen för vilken den flytande fasen av en blandning kan existera. Den kan läsas av i ett fasdiagram för ett två- eller flerkomponentsystem och kan observeras där likviduslinjer skär varandra.

Hos en eutektisk blandning växlar faserna mellan smält och fast form ögonblickligt, då den eutektiska temperaturen passeras. Vid andra blandningar än den eutektiska råder ett visst temperaturintervall då blandningen gradvis övergår från det ena aggregationstillståndet till det andra. Inom detta intervall har blandningen en trögflytande konsistens.

För det binära systemet 88 % bly och 12 % antimon är den eutektiska temperaturen 252 °C. Denna temperatur kan sänkas genom en minskning av blyhalten till 84 %, och med en ersättning av denna minskning med 4 % tenn under bibehållande av 12 % antimon. Den eutektiska temperaturen sjunker därvid till 240 °C.

Se även[redigera | redigera wikitext]