Eutektisk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Binärt fasdiagram av bly-tenn, med eutektikum vid 37 viktprocent bly (lödtenn). Eutektisk punkt för tenn och bly ligger vid 63 % tenn och 37 % bly, sammansättningen av eutektiskt lödtenn, med smältpunkt 183°C, utan smältintervall.

Eutektisk sägs sammansättningen hos en legering vara, då legeringsämnenas proportioner är så valda att lägsta möjliga smältpunkt erhålls. Den eutektiska punkten är ett uttryck inom bland annat termisk analys. Den representerar den lägsta temperaturen för vilken den flytande fasen av en blandning kan existera. Den läses av på ett så kallat fasdiagram för ett två- eller flerkomponentsystem och kan observeras där likviduslinjer skär varandra.

Hos en eutektisk blandning växlar faserna mellan smält och fast form ögonblickligt, då den eutektiska temperaturen passeras. Vid andra blandningar än den eutektiska råder ett visst temperaturintervall då blandningen gradvis övergår från det ena aggregationstillståndet till det andra. Inom detta intervall har blandningen en degig konsistens.

För det binära systemet 88 % bly och 12 % antimon ligger den eutektiska temperaturen vid 252 °C. Denna temperatur kan sänkas ytterligare genom att man minskar blymängden till 84 %, ersätter det med 4 % tenn och behåller 12 % antimon. Den eutektiska temperaturen sjunker därvid till 240 °C.[1] Denna legering har god gjutbarhet och är vanlig som typmetall.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Engelska Wikipedia: Type metal

Se även[redigera | redigera wikitext]