Stockholm Business School

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm Business School
Företagsekonomiska institutionen
Grundat1962
ÄgandeformStatligt
PrefektMaria Frostling
Lärarkår140
StuderandeCirka 3500 (2021) [1]
SäteStockholm, Sverige
CampusCampus Albano
SmeknamnFeken
Webbplatssbs.su.se

Stockholm Business School (SBS; svenska: Företagsekonomiska institutionen) vid Stockholms universitet är Sveriges största företagsekonomiska universitetsinstitution. Institutionen är också en av de större vid Stockholms universitet. På engelska används benämningen "Stockholm Business School". Institutionen grundades 1962 som resultatet av ett nära samarbete mellan Stockholms högskola (föregångare till Stockholms universitet) och Handelshögskolan i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms högskola (föregångare till Stockholms universitet) startade som en filial till Handelshögskolan i Stockholm på 1950-talet[2]. Professorn vid Handelshögskolan i Stockholm T. Paulson Frenckner var drivande i denna process. Företagsekonomiska institutionen blev en institution vid Stockholms högskola den 1 juli 1962. Stockholms högskola flyttade senare från sina tidigare lokaler på Kungstensgatan 45 vid Observatorielunden och Spökparken i Vasastan i Stockholms innerstad, i närheten av Handelshögskolan i Stockholms huvudbyggnad på Sveavägen 65, till Frescati, ett område på Norra Djurgården i vad som idag är Kungliga nationalstadsparken i norra Stockholms stad. I samband med detta gavs Stockholms högskola universitets rang av Utbildningsdepartementet och döptes om till Stockholms universitet. Idag ingår Företagsekonomiska institutionen i den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

Företagsekonomiska institutionen flyttade sommaren år 2000 från lokalerna i Frescati till Veterinärhögskolans gamla byggnader från år 1912, på södra sidan av Roslagsvägen/Norrtäljevägen. Området kallas Kräftriket och är beläget intill Brunnsviken i Kungliga nationalstadsparken i Stockholm.

Civilekonomexamen[redigera | redigera wikitext]

Handelshögskolan i Stockholm införde och hade tidigare genom ett särskilt avtal med Utbildningsdepartementet ensamrätt i Sverige till att använda examensbenämningen civilekonomexamen som benämning på en 4-årig ekonomexamen. Då Handelshögskolan i Stockholm som del i Bologna-processen övergick till 3-åriga ekonomie kandidatexamina och 2-åriga ekonomie magisterexamina, i enlighet med den Europeiska unionens föreskrivna utbildningsstruktur, sades avtalet med Utbildningsdepartementet upp och även andra svenska utbildningsinstitutioner gavs av Utbildningsdepartementet rätt att använda examensbenämningen civilekonomexamen.

Stockholms universitet var ett av sex universitet, av 23 sökande, som i juni 2007 fick rätt att utfärda den nya civilekonomexamen. Sista antagningen till Civilekonomprogrammet gjordes inför vårterminen 2011. Även Stockholms universitet har därefter valt att anpassa sig till Bologna-processen.

Anställda och studenter[redigera | redigera wikitext]

Företagsekonomiska institutionen har (2013) mer än 3 500 aktiva studenter, ett hundratal undervisande och forskande personal, ett trettiotal doktorander samt ett fyrtiotal administrativa medarbetare.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Institutionen erbjuder följande utbildningar:

  • Kandidatprogram (3 år)
  • Masterprogram (2 år)
  • Fristående kurs nivå I-IV

Utöver detta finns även ett Executive MBA Program samt uppdragsutbildning för företag.

Samarbete med andra akademiska institutioner[redigera | redigera wikitext]

Det nationella och internationella universitetssamarbetet är stort. Institutionen har samarbetsavtal med ett stort antal universitet och högskolor runt om i världen.

Alumner[redigera | redigera wikitext]

Bland tidigare studenter märks bland annat:

Fredrik Reinfeldt, partiledare för Moderaterna och Sveriges statsminister 2006-2014.
Annika Falkengren, vd för SEB tillika SBS alumn.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]