Spökparken

Spökparken är en park i Vasastan i centrala Stockholm. Den flankeras i norr av Stockholms högskolas, senare Stockholms universitets, tidigare huvudbyggnad på Kungstensgatan 45, i väster av Schefflerska palatsetDrottninggatan 116, även känt som Spökslottet, och Sveriges lantbruksuniversitet (tidigare Teknologiska institutet, föregångare till Kungliga Tekniska Högskolan). I öster ligger Handelshögskolans fastighet kvarteret LuftspringarenHolländargatan 32 (tidigare Stockholms universitets kårhus.

Jag släppte sällan taget om Mormors hand. Särskilt då vi passerade Spökparken var jag angelägen att hålla hårt fast i den. Jag kunde tidigt berätta för en häpen omvärld, att jag visserligen aldrig sett några spöken, men att jag mycket väl visste hur de luktade. För det hade jag nog känt vid Spökparken. Senare lärde jag mig, att det var från färgfabrikerna utmed Holländargatan som lukten kom.
Bo Ancker, [1]

Spökparken är Stockholms enda byggnadsminnesmärkta park.[2] Den anses vara kulturhistoriskt värdefull genom sin blandning av 1700-tals barockträdgård med lusthuset och den symmetriska uppbyggnaden kring en mittaxel och 1800-tals engelsk park med slingrande stigar och stora lövträd.[3]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ancker, Bo (1965). Mormors porter: Stockholmsminnen från 20-talet. Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 10. Libris 922304 
  2. ^ ”Byggnadsminnen”. www.lansstyrelsen.se. https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/samhalle/kulturmiljo/byggnadsminnen.html. Läst 30 januari 2020. 
  3. ^ Informationsskylt på platsen, Norrmalms stadsdelsförvaltning

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]