Förmögenhetsskatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Förmögenhetsskatt är en löpande beskattning av förmögenhet, baserad på förmögenhetens storlek oberoende av dess avkastning. Denna form av skatt avskaffades i Danmark 1997, Finland år 2005 och i Sverige år 2007.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skatt baserad på ägd mark och/eller fastighet, som kan ses som en typ av förmögenhetsskatt, har funnits som en av de vanligaste typerna av skatt i äldre tid och i de flesta länder. I slutet av 1800-talet utvecklades nya former av skatter, och successivt har denna äldre form av skatt ersatts av inkomstskatt, kapitalvinstskatt och fastighetsskatt bland de direkta skatterna. I många länder skapades i början av 1900-talet även en mer direkt förmögenhetsskatt. I Sverige infördes till exempel 1910 regeln att 1/60 av förmögenheten skulle läggas till inkomsten vid inkomstbeskattningen.[1]

Förmögenhetsskatt har också motiverats av rena fördelningspolitiska skäl, som då främst drivits av socialistiska och socialdemokratiska partier.

Redan före och än mer med avregleringen av kredit- och finansmarknaden i under 1980-talet så framfördes allt skarpare kritik mot skatten av nationalekonomer[källa behövs] med flera utifrån synsättet att skatten är kontraproduktiv, då skatten medför minskad uppbyggnad av kapital tillgängligt för sådana investeringar som ger välstånd i samhället. Sedan början av 1990-talet har också förmögenhetskatten avskaffats i de flesta länder[källa behövs] tillsammans med de associerade skattetyperna gåvoskatt och arvsskatt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalecyklopedin om förmögenhetsskatt

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]