FM-ligan i ishockey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
FM-ligan
Länder  Finland
Grundad 1975
Antal klubbar 14
Nuvarande mästare Kärpät
Flest ligatitlar Ilves (16)
TV-partners Nelonen Pro 1
Nelonen Pro 2
Webbplats http://www.liiga.fi/

FM-ligan i ishockey, (finska: Liiga, tidigare Jääkiekon SM-Liiga eller kortformen SM-Liiga) är Finlands högsta division i ishockey i Finland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Interiör från en ishall i Finland.

FM-ligan, som är en professionell ishockeyserie, hade premiär säsongen 1975/1976 då den ersatte FM-serien i ishockey, som i huvudsak var en amatörserie. De första säsongerna var FM-ligan halvprofessionell. Ytterst få spelare i Finland under 1970-talet hade som heltidsjobb att spela ishockey. De första elva säsongerna kom omkring 900 000 åskådare per säsong och tittade på grundseriematcherna. Säsongen 1986/1987 utökades antalet matcher i grundserien för varje lag från 36 till 44, och säsongen 2000/2001 till 56. Serien utökades till 12 lag säsongen 1988/1989. Under 1990-talet ökade intresset för ishockey i Finland, bland annat genom framgångar för Finlands herrlandslag i ishockey. FM-ligans åskådarantal per säsong ökade till omkring 1,8 miljoner.

I mitten av 1990-talet var alla spelare heltidsanställda och kring år 2000 hade de flesta lagen blivit privata aktiebolag, med undantag av HPK som fortfarande är en registrerad förening.

FM-ligan består av 14 lag. Inför säsongen 2000/2001 "stängdes" FM-ligan, och därmed miste lag i den lägre divisionen Mestis (=FM-serien i ishockey) möjlighet att kvalificera till ligan.

2004 beslutades det att det lag som vinner Mestis ska få möjlighet att flytta upp till FM-ligan. Dock ställdes det krav på att det laget ska ha såväl sportsliga som ekonomiska förutsättningar för spel i högsta serien.

Finländska mästare sedan 1976[redigera | redigera wikitext]

Klubbar[redigera | redigera wikitext]

Officiella klubbnamnen är som regel på finska, med undantag för HIFK, vars officiella klubbnamn är på svenska. Listan upptar även den vedertagna inofficiella klubbnamnformen på svenska, såsom den används i svenskspråkiga medier i Finland (=finlandssvensk media).

Kort namn Långt namn på finska Långt namn på svenska
Blues Espoo Blues Esbo Blues
HIFK Helsingin IFK Idrottsföreningen Kamraterna Helsingfors
HPK Hämeenlinnan Pallokerho
Ilves Tampereen Ilves Ilves Tammerfors
JYP Jyväskylän Palloseura
KalPa Kalevan Pallo
Kärpät Oulun Kärpät Kärpät Uleåborg
Lukko Rauman Lukko Lukko Raumo
Pelicans Lahden Pelicans Pelicans Lahtis
SaiPa Saimaan Pallo
Sport Vaasan Sport Vasa Sport
Tappara Tampereen Tappara Tappara Tammerfors
TPS Turun Palloseura
Ässät Porin Ässät Ässät Björneborg

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

FM-ligan förekommer i datorspelet Elitserien 2001 tillsammans med lag från Elitserien. FM-ligan har också förekommit i EA Sports NHL-serie sedan NHL 2004.

Webbreferenser[redigera | redigera wikitext]