Facket för försäkring och finans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
FTF - facket för försäkring och finans
Information
OrdförandeAnders Johansson
Vice ordförandeSusanne Lindberg (1 vice ordförande), Johan Sjöstedt (2 vice ordförande)
Historia
Grundat1919
HuvudkontorSturegatan 15, Stockholm
Antal medlemmardrygt 13 400
HuvudorganisationTCO
Övrigt
Webbplatswww.ftf.se
Förbundstidning Finansliv: för dig som vill lyckas i branschen : bank, försäkring, finans. Stockholm: Finansliv. 2010-. Libris 11937835 

Försäkring & finans: FTF:s medlemstidning. Stockholm: Facket för försäkring och finans (FTF). 2002-2010. Libris 8604701  Försäkringsvärlden: organ för Försäkringstjänstemannaförbundet. Stockholm: Försäkringstjänstemannaförbundet. 1945-2002. Libris 3678887 

Försäkringstjänstemannen: organ för Försäkringstjänstemannaföreningen. Stockholm: Försäkringstjänstemannaföreningen. 1936-1944. Libris 2035916 

FTF - facket för försäkring och finans (FTF) är ett svenskt fackförbund som är specialiserat på försäkringsbolag, närstående banker och försäkringsmäklare. Innan namnbytet 2002 hette det Försäkringstjänstemannaförbundet och grundades ursprungligen 1919.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1919 bildades Försäkringstjänstemannaföreningen i Stockholm och Föreningen svenska livinspektörer och året betraktas som FTF:s startår.

1936 blev Försäkringstjänstemannaföreningen i Stockholm enbart Försäkringstjänstemannaföreningen. Samma år tillkom lagen om förenings- och förhandlingsrätt.

1945 bildades det moderna Försäkringstjänstemannaförbundet genom en sammanslagning av de ”kontorsanställdas” förbund, Försäkringstjänstemannaföreningen, och fälttjänstemännens förbund Svenska försäkringsinspektörers riksförbund.

Förbundet idag[redigera | redigera wikitext]

FTF organiserar hela arbetsplatser och har medlemmar inom olika yrkeskategorier. FTF ingår i TCO och har omkring 13 400 medlemmar. Det högsta beslutande organet i FTF är kongressen. Den sammanträder vart fjärde år och består av ombud, som utses av föreningarna. Kongressen väljer ledamöter till förbundsstyrelsen, som har 13 ledamöter plus en personalrepresentant från FTF:s kansli.

Vid centrala förhandlingar mellan FTF och arbetsgivarorganisationerna Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och Arbetsgivarföreningen KFO (Kooperationens förhandlingsorganisation), är det förbundsstyrelsen som förhandlar. De har också det yttersta ansvaret för de avtal som sluts samt förvaltningen av förbundets ekonomi.

I oktober 2018 fattade FTF:s förbundsfullmäktige beslut om att organisationen ska byta namn till Forena. Namnbytet planeras ske i början av 2019[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FTF byter namn till Forena”. https://www.ftf.se/om-ftf/nyheter-och-press/nyheter/ftf-byter-namn-till-forena/. Läst 4 oktober 2018.