Hoppa till innehållet

Akademikerförbundet SSR

Från Wikipedia
Förbundets logotyp

Akademikerförbundet SSR är ett fackligt yrkesförbund för socionomer, beteendevetare, personalvetare, ekonomer, folkhälsovetare och samhällsvetare. Medlemmarna i förbundet är beteendevetare, ekonomer, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare. De är alla akademiker och arbetar i såväl offentlig som privat sektor. Många är också egenföretagare eller chefer. Majoriteten av medlemmarna är anställda i offentlig sektor, men förbundet växer mest i privat sektor. Runt 80 procent är kvinnor. Cirka 20 procent av medlemskåren är studenter.

Akademikerförbundet SSR är det fjärde största förbundet inom Saco. Förbundet är partipolitiskt obundet men tar ställning i de frågor som rör medlemmarnas anställning, arbetsmarknad, möjligheter till utbildning och professionell yrkesutövning. Förbundet har cirka 80 000 medlemmar.[1].

Akademikerförbundet SSR hette från början Sveriges Socionomers Riksförbund, SSR, som bildades 1958 genom en utbrytning ur SKTF. Förbundet organiserade då huvudsakligen socionomer men har sedan dess vuxit till ett samhällsvetarförbund och därmed breddat sin rekrytering till betydligt fler yrkesgrupper. SSR bytte 1993 namn till det nuvarande, Akademikerförbundet SSR.

Förbundets vision uttrycks i förbundets värdegrund som ”ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens”.[2].

Ordförande i Akademikerförbundet SSR är sedan maj 2012 Heike Erkers.

Villkor för medlemskap[redigera | redigera wikitext]

Den som har examen från eller studerar på en utbildning som ger minst 180 högskolepoäng (120 gamla poäng) inom beteendevetenskap, ekonomi, folkhälsovetenskap, personalvetenskap, samhällsvetenskap, socialt arbete, sociologi, statsvetenskap eller annat samhällsvetenskapligt ämne är välkommen som medlem i Akademikerförbundet SSR.

Svensk Chefsförening[redigera | redigera wikitext]

Svensk Chefsförening är Akademikerförbundet SSR:s förening för chefer. Svensk Chefsförenings syfte är att vara ett forum för kompetensutveckling, att främja erfarenhetsutbyte och yrkesgemenskap, att arrangera seminarier och konferenser samt att följa och stimulera forskning och delta i den offentliga debatten i ledarskapsfrågor. Svensk Chefsförening ger medlemmarna rådgivning och förhandlingsstöd i frågor som rör chefskapet, personliga avtal, löner och förhandlingar.

Svensk Chefsförening är en självständig förening med egen styrelse och egna stadgar inom Akademikerförbundet SSR.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]