Sveriges universitetslärare och forskare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, är ett fackförbund och en professionsorganisation för universitetslärare, forskare och doktorander. SULF är partipolitiskt obundet och anslutet till Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco. Förbundet har cirka 20 000 medlemmar. Förbundet hette tidigare Sveriges universitetslärarförbund, men uttydningen av SULF ändrades i maj 2016 till Sveriges universitetslärare och forskare.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

SULF konstituerades i november 1984 genom en sammanslagning av Sveriges universitets- och högskoleanställdas förbund (SUHAF) och Universitetslärarförbundet (ULF).

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

SULF är både ett fackförbund och en professionsorganisation. SULF arbetar med frågor som rör medlemmarnas anställningsvillkor, med utbildnings- och yrkesfrågor och är opinionsbildande i frågor som är viktiga för medlemmarna. SULF arbetar bland annat för att doktorander ska erbjudas doktorandtjänst i anslutning till antagningen till forskarutbildning, för utrymme för lärare att vidareutveckla sin kompetens och meritera sig för befordran inom sin anställning och för ökade resurser för hög kvalitet i grundutbildning, forskning och forskarutbildning.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

SULF:s högsta beslutande organ är kongressen. SULF:s kongress består av 100 kongressombud och sammanträder var tredje år. Då väljs bland annat förbundets styrelse.

Förbundsstyrelsen består av 15 ledamöter och 5 suppleanter. Inom styrelsen finns ett arbetsutskott som består av förbundets ordförande samt förste, andre och tredje vice ordförande. Nuvarande ordförande är Mats Ericson.

SULF har fem sektioner som driver sektionsmedlemmarnas yrkesfrågor. Dessa är SULF:s Doktorandförening (SDF),[2] Sveriges Lärarutbildarförening (SLF), Lärarutbildarkommittén, Sveriges Professorers Förening (SPF), Sveriges UniversitetsAdjunkters Förening (SUAF) och Sveriges Universitetslektorers och Forskares Förening (ULF).

SULF:s centrala kansli svarar för centrala förhandlingar, enskilda medlemsärenden, arbetsrätt, information, facklig utbildning, SULF:s högskolekonferenser, förbundstidning, försäkringsfrågor, administration av medlemsavgifter och register, kongress- och styrelsefrågor, mm. På de sju största universitetsorterna finns lokala SULF-kanslier med deltidsanställda tjänstemän. De sköter bl a medlemsservice, rekrytering och opinionsbildning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Nu byter SULF namn – till SULF!". sulf.se, 2016-06-01. Läst 25 juni 2016.
  2. ^ http://www.sulf.se/Kontakta-SULF/Professionssektioner/SDF/

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]