Familjen Björck (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Familjen Björck
GenreKomedi
RegissörAnders Henrikson
ProducentLorens Marmstedt
ManusRagnar Hyltén-Cavallius
SkådespelareOlof Winnerstrand
Frida Winnerstrand
Birgitta Arman
Åke Johansson
Carin Swensson
Margit Manstad
Gull Natorp
Carl-Gunnar Wingård
Carl-Axel Hallgren
OriginalmusikThore Ehrling
Eskil Eckert-Lundin
FotografErnst Westerberg
KlippningRolf Husberg
ProduktionsbolagTerrafilm
Premiär20 januari 1940
Speltid98 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Familjen Björck är en svensk komedifilm från 1940 i regi av Anders Henrikson. Filmversionen har sin förlaga i radioserien med samma namn, som var populär och gick i svensk radio 1936–1943.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Familjen Björck är en vanlig medelklassfamilj med två barn, Greta och Ville. Lyckan hotas på två sätt: Greta föredrar Börje Schack istället för den välartade Bertil. Den fala fru Holten försöker snärja ingenjör Björck. Men genom Villes ingripande återställs ordningen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Familjen Björck regisserades av Anders Henrikson och manus skrevs av Ragnar Hyltén-Cavallius (efter Alice Svensks sketcher och material från radioserien). Huvudrollerna som Herr och Fru Björck spelades av det vid tiden mycket kända skådespelarparet Olof och Frida Winnerstrand (verksamma under flera år på Dramaten), som även spelade samma roller i radioversionen.

Filmen premiärvisades den 20 januari 1940 på biograf Royal i Eskilstuna. Filmen spelades in vid Sandrew-ateljéerna i Stockholm mellan den 16 november 1939 och den 2 januari 1940 med exteriörer från Skansen i Stockholm av Ernst Westerberg.

Familjen Björck sägs bo på "Sveagatan" (i både radio- och filmversionen) men huset som panoreras och zoomas in av filmkameran i filmens intro är dock ett av husen och lägenheterna på Strandvägen i Stockholm (sett från Djurgården och Djurgårdsbron).

Filmmusiken komponerades av Thore Ehrling med spår som "Björcks vals" (instrumental) och "Vår egen lyckas smed" (sång Carl-Axel Hallgren).

I Danmark fick filmen titeln Hvad Fatter gør -- er ikke altid det rigtige. I december 1941 kortades filmen ner med nära 500 meter och bytte samtidigt titel till Ville, alla tiders kille för att passa som matinéprogram.

Familjen Björck har visats vid ett flertal tillfällen i SVT, bland annat 1996, 2004 och i maj 2022.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]