Fatty Arbuckle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fatty Arbuckle
Filmaffisch för The Round Up (1920).
Filmaffisch för The Round Up (1920).
Född Roscoe Conkling Arbuckle
24 mars 1887
Smith Center, Kansas, USA
Död 29 juni 1933 (46 år)
New York, USA
IMDb SFDb
Filmaffisch för The Round Up (1920).

Roscoe Conkling "Fatty" Arbuckle, född 24 mars 1887 i Smith Center i Kansas, död 29 juni 1933 i New York i New York, var en amerikansk stumfilmsskådespelare. Han blev känd under smeknamnet "Fatty" (vilket han själv avskydde och bara använde i yrket).

Arbuckles komedier, ofta i regi av Mack Sennett, var snabba, med många scener där någon jagades av honom, ofta som polis, eller att folk fick en tårta i ansiktet. Arbuckle upptäckte och gjorde Buster Keaton till en stjärna, och de två blev mycket goda vänner. I sin självbiografi beskriver Keaton Arbuckle som en lekfull natur som ofta genomförde practical jokes mot Hollywoodchefer och stjärnor.

Skandalen[redigera | redigera wikitext]

Han var på toppen av sin karriär då den så kallade "Fatty Arbuckleskandalen" inträffade. Han och två vänner for till San Francisco 3 september 1921, de tog in på ett hotell och bjöd upp ett antal kvinnor till sin svit, däribland skådespelerskan Virginia Rappe. Det sades att en flaska hade "körts in" i hennes underliv under en sexlek; hon blev allvarligt sjuk och hotellets läkare konstaterade att hon var kraftigt berusad och tre dagar senare avled hon.

San Franciscos distriktåklagare Matthew Brady anklagade då Arbuckle för våldtäkt eller våldtäktsförsök och gick ut i pressen med ett uttalande om detta, trots att obducenten inte kunde finna spår efter något övergrepp. Under rättegången vittnade Arbuckle om att han funnit Rappe kräkandes och skrikandes av smärta inne i badrummet och att han hjälpt henne till en säng och att han inte varit ensam med henne i mer än tio minuter.

Roscoe Arbuckles karriär ses av många filmhistoriker som en av Hollywoods stora tragedier. Trots att han friades från alla anklagelser gällande Rappe, hade saken prövats tre gånger innan han frikändes, något som tog hårt både mot hans karriär och privatliv. Under rättegångarna fanns det moralgrupperingar som krävde att Arbuckle skulle bli dömd till döden och filmcheferna manade hans vänner i branschen att inte ställa upp till hans försvar. Keaton gjorde det dock ändå och vittnade om att Arbuckle var en av de vänligaste själar han mött.

Arbuckles fall har granskats av lärde och historiker genom åren och de flesta är ense om att Arbuckle faktiskt var oskyldig. Arbucklefallet var en av tre stora skandaler som skakade Hollywood i början av 1920-talet. Detta ledde till krav på reformer mot den "osedlighet" som man ansåg att film ledde till, och en produktionskodex instiftades, även känd som Hayskodexen som innebar vissa regler och standarder för anständighet i Hollywoodfilmer.

De sista åren[redigera | redigera wikitext]

Arbuckle försökte återvända till filmen, men publiken skydde honom och han sökte tröst i flaskan. Han tog även namnet William Goodrich. Keaton lät honom hjälpa till i sitt filmskapande under pseudonym, men han var svårhanterlig och irritabel.

Arbuckle var gift tre gånger, första gången 1908-1925, andra gången 1926-1928. 1932 gifte han sig igen. Samma år gjorde han tre kortfilmer under sitt eget namn, och de blev väl mottagna av publiken. Han gjorde ytterligare tre året därpå. Warner Brothers ville efter hans nya succé göra en helaftonsfilm med honom i huvudrollen, vilket han var intresserad av att göra. Han dog av hjärtsvikt 29 juni 1933 i New York, dagen efter att kontrakten skrivits under.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Ett klipp från Fatty Arbuckles stumfilm The Butcher Boy (1917).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]