Hoppa till innehållet

Final Fantasy (datorspel)

Från Wikipedia
Final Fantasy
Final Fantasy wordmark.svg
Information
Originaltitelファイナルファンタジー
UtvecklareSquare
Microcabin (MSX2)
Tose (WSC/GBA/PSP)
Kan Navi (PS)
UtgivareJP: Square
JP: Microcabin (MSX2)
JP: Square Enix (GBA/PSP)
NA/EU: Nintendo
GenreRPG
Antal spelareEnspelarspel
FormatFamicom/NES
MSX2
Wonderswan Color
Playstation
Game Boy Advance
Mobilspel
Playstation Portable
Virtual Console
Playstation 3 (PSN)
iOS
Windows Phone
Android
Playstation 4
Nintendo Switch
MedieformatKassett, diskett, optisk skiva, nedladdning
Arbetslag
ProducentHironobu Sakaguchi
ManusförfattareKenji Terada
Hironobu Sakaguchi
SpeldesignHironobu Sakaguchi
Hiromichi Tanaka
Akitoshi Kawazu
Koichi Ishii
SpelfigursdesignYoshitaka Amano
MusikNobuo Uematsu
GrafikdesignYoshitaka Amano
ProgrammeringNasir Gebelli
Spelserie
SpelserieFinal Fantasy
UppföljareFinal Fantasy II
Distribution
EuropaAtari, 14 mars 2003
JapanSquare, 18 december 1987
USASquare, 12 juli 1990

Final Fantasy (ファイナルファンタジー Fainaru Fantajī?) är ett datorrollspel utvecklat av Squaresoft 1987 för Famicom.

Spelet har senare släppts till flera andra spelkonsoler till exempel Playstation och Game Boy Advance.

Final Fantasy var tänkt som Hironobu Sakaguchis sista spel som regissör för Square då företaget var nära konkurs under spelets utvecklingsperiod. Spelet sålde tillräckligt bra för att företaget inte skulle gå i konkurs.

Spelaren styr en grupp på fyra figurer genom spelvärlden. figurerna ökar i nivå individuellt efter hur mycket erfarenhetspoäng som samlas i de strider som utkämpas mot de monster som man möter i vildmarken. Spelaren behöver även samla information från icke-spelbara figurer som finns att prata med för att komma framåt i spelets berättelse.

I början av spelet väljer man ett yrke och ett namn till varje figur. Det har ingen inverkan på själva berättelsen, utan är bara märkbart i striderna. Efter halva spelet får man ett yrkesbyte där man blir uppgraderad och får nya förmågor.

Före yrkesbytet
 • Fighter
 • Thief
 • Black belt
 • Red mage
 • Black mage
 • White mage
Efter yrkesbytet
 • Knight
 • Ninja
 • Master
 • Red wizard
 • Black wizard
 • White wizard

Spelet släpptes först till Nintendos Famicom i Japan och översattes senare till engelska och släpptes i USA 1990 för Nintendo Entertainment System.

År 2000 släpptes en restaurerad version av spelet till Wonderswan Color och 2002 släpptes ytterligare en restaurerad version till Playstation. År 2004 kom det även till Game Boy Advance.

År Format Skillnader Övrigt
1987 NES Originalet. I den amerikanska utgåvan förkortades namnet på en del magier på grund av platsbrist och kyrkorna blev fråntagna sina kors på grund av politisk korrekthet.
1989 MSX Större färgpalett, musik med fler kanaler, laddningstider och mindre ändringar av spelmekaniken.
2000 Wonderswan Color All grafik och musik omgjord i samma stil som Final Fantasy-spelen till SNES. Det samma gäller vissa funktioner som att man till exempel kan springa, att affärer är mer än en meny och att alla föremål kan nås av alla ens figurer i strid etcetera. Fler mellansekvenser och dialoger som fördjupar storyn. Många motståndare har mer HP för att kompensera ändringar som gör spelet lättare.
2002 Playstation Grafiken i stil med Wonderswan-versionen men med högre upplösning, ny/nymixad musik, förrenderade mellansekvenser, extramaterial i form av ett bestiarium, ett galleri mm. ett extra lätt spelläge med lägre priser och snabbare levling Paketerad tillsammans med Final Fantasy II i samlingen Final Fantasy Origins.
2004 Game Boy Advance Grafiken nästan identisk med Wonderswan-versionen, lättare svårighetsgrad, omgjort magisystem, möjlighet att spara varsomhelst (strider undantaget), diverse mindre förändringar och balanseringar av spelmekaniken, fyra nya grottor. Paketerad tillsammans med Final Fantasy II i samlingen Final Fantasy I & II: Dawn of Souls.
2021 iOS, Android, Steam Släppt under Final Fantasy Pixel Remaster-serien. Grafiken har gjorts om helt och hållet. Musiken har blivit remastrad. Bonusinnehåll som de fyra nya grottorna har tagits bort, då denna version är tänkt att återskapa originalets känsla med ny grafik och musik. Bestiariet, en musikspelare och ett bildgalleri är dock fortfarande kvar.
2023 Nintendo Switch, Playstation 4 Pixel Remaster-versionen med ny pixel-font. Inkluderar även flera game boosts som gör spelet enklare, som 4 gånger mer EXP och gil.