Fjortonfläckig nyckelpiga

Från Wikipedia
Fjortonfläckig nyckelpiga
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljNyckelpigor
Coccinellidae
SläkteCalvia
ArtFjortonfläckig nyckelpiga
C. quatuordecimguttata
Vetenskapligt namn
§ Calvia quatuordecimguttata
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Fjortonfläckig nyckelpiga (Calvia quatuordecimguttata), även skrivet som 14-fläckig nyckelpiga, är en art i insektsordningen skalbaggar som tillhör familjen nyckelpigor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den fjortonfläckiga nyckelpigan har den för nyckelpigorna typiska breda, ovala och välvda kroppsformen och en längd på cirka 4,5 till 6 millimeter. Täckvingarna är vanligen gulbrunaktiga med ljusare, vitaktiga fläckar. På varje täckvinge finns sju fläckar, varav fyra är parvis placerade i en rad på ömse sidor av sutur, sömmen mellan täckvingarna. Sammantaget uppgår antalet fläckar på täckvingarna därför till fjorton, vilket också artens trivialnamn syftar på. Även halsskölden är gulbrunaktig, med vitaktiga bakhörn, och det är också antenner och ben.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den fjortonfläckiga nyckelpigan förekommer i den palearktiska regionen, i Europa och delar av norra Asien, samt i Nordamerika. Den saknas dock i dessa områdens allra nordligaste trakter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den fjortonfläckiga nyckelpigan kan hittas i både torrare och mer fuktiga miljöer, exempelvis skogsbryn och ängar. Dess föda både som larv och imago består av till stor del av bladlöss, men även av bladloppor. Övervintringen sker som fullbildad skalbagge i jorden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från tyska Wikipedia 14 juli 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]