Fly mej en greve (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fly mej en greve
GenreDrama
RegissörTorgny Anderberg
ManusRune Moberg
Carl-Gustaf Lindstedt
SynopsisRune Lindström
SkådespelareCarl-Gustaf Lindstedt
Sigge Fürst
Lill-Babs
Ullacarin Rydén
Nils Hallberg
Sif Ruud
Jan Molander
Siv Ericks
OriginalmusikUlf Peder Olrog
Gunnar Lundén-Welden
FotografMax Wilén
ProduktionsbolagAB Triangelfilm
Premiär16 juli 1959
Speltid83 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Fly mej en greve är en svensk dramafilm från 1959 i regi av Torgny Anderberg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Inbrottstjuven Karl Kilian Ledig försöker intressera sin något motvillige son Carl Gustaf för "yrket", och tar med honom på ett inbrott hos skulptrisen Ulla-Carin von Knaake. När Ulla-Carin och några av hennes vänner oväntat kommer hem inbillar hon sig att Carl Gustaf är en modell som hon har anlitat från en modellagentur.

Ulla-Carin, hennes kusin Uffe och dennes flickvän Lill slår vad med konsulparet Sluggstedt om att de ska kunna förvandla den grovhuggne Carl Gustaf till en fulländad gentleman - något som Sluggstedts tror är omöjligt. Komplikationer uppstår när Ulla-Carin och Carl Gustaf blir kära i varandra - samtidigt som Ulla-Carins faster Agda, som sitter på pengarna i familjen, blir kär i Karl Kilian...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 16 juli 1959 på biograf Sergel i Stockholm. Den spelades in vid Nordisk Tonefilms ateljéer i Stockholm med exteriörer från Djurgården, Riksbron, Norrström, Slussen, Appoloniateatern och Äppelvikens ridhus i Bromma av Max Wilén. Som förlaga har man George Bernard Shaws pjäs Pygmalion som uruppfördes på Burgtheater i Wien 1913 med engelsk premiär på His Majesty's Theatre i London 1914 och svensk premiär på Dramaten i Stockholm samma år. Pjäsen har senare blivit förlaga till musikalen My Fair Lady och pjäsen Fly mej en greve av Rune Moberg och Carl-Gustaf Lindstedt, vilken hade premiär på Nöjeskatten i Stockholm 1958.

Pjäsen Pygmalion har varit förlaga till två tidigare filmer i Sverige; se Kanske en gentleman (film, 1935) och Kanske en gentleman (film, 1950).

Roller[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]