Riksbron

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Riksbron och Norrström från Strömgatan.

Riksbron är en bro mellan Norrmalm och Helgeandsholmen i Stockholm. Den leder över Norrström och förbinder Drottninggatan med Riksgatan, den gata som går genom Riksdagshuset. Strax öster om Riksbron ligger Norrbro, Stockholms äldsta bevarade stenbro.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gamla Riksbron "Råttfällan" på 1930-talet.

Denna bro till Helgeandsholmen hade diskuterats länge med olika sträckningar. Karl XII föreslog en bro i brev från Bender 1712 och arkitekten Eric Palmstedt återkom till samma förslag 1794. Ett förslag lämnades av en kommitté 1862. I samband med uppförandet av riksdags- och riksbankshusen kring sekelskiftet 1900 togs planerna upp på nytt och en stenbro med tre spann föreslogs 1898 och den skulle placeras på nuvarande sträckning. 1906-1907 uppfördes till sist en provisorisk gångbro, en järnkonstruktion som snart fick namnet "Råttfällan".

Nuvarande bron[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande bron konstruerades av K.A. Wickert på Stockholms stads hamnbyggnadskontor. Byggnadsarbetet utfördes efter arkitekten Ragnar Östbergs ritningar av AB Arcus under ledning av civilingenjör Axel Björkman. Bron är 44 meter lång, 13,5 meter bred, varav körbanan är 7,5 meter och vardera gångbanan 3 meter. Vid hjässan är den 9,75 meter över slusströskeln. Den är utförd i ett bågspann av armerad betong. Granitstenen kommer från Vätö i Roslagen. Riksbron invigdes av kung Gustaf V den 19 december 1931 i närvaro av kronprinsparet och prinsessan Ingrid samt prinsarna Gustaf Adolf, Sigvard, Wilhelm, Carl och Eugen. Tal hölls av hamnstyrelsens ordförande, industriborgarrådet Gottfrid Björklund samt av stadsfullmäktiges ordförande Knut Tengdahl.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hvar 8 dag : illustrerat magasin, 33:e årgången [4 januari 1931 - 27 december 1931], Stockholm 1931, s. 820

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]