Folkets Röst - Vox Humana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Folkets Röst - Vox Humana
FörkortningVH
PartiordförandeGabriella Persson
Grundat4 januari 1997
Politisk ideologiHumanism
Färg(er)Gul
Webbplats
Voxhumana.se

Folkets Röst - Vox Humana (VH) är ett politiskt parti registrerat för val till kommunfullmäktige i Härjedalens kommun. Partiet grundades av den tidigare Centerpartisten Pelle Persson 1997 och ställde upp i val första gången 1998, då partiet kom in i fullmäktige och tog fem mandat. Partiet leder oppositionen i Härjedalens kommun bestående av (förutom Vox Humana) Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Partiet grundades för att vända Härjedalens vikande befolkningssiffror. Något som man ansåg att de etablerade partierna och deras företrädare saknade visioner och kunnande om för att åstadkomma. Hos partiets grundare kom man fram till att personer med bred näringslivs- och livserfarenhet behövdes för att lyckas.

Program[redigera | redigera wikitext]

Partiet grundades med de här frågorna som utgångspunkt:

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

År Antal röster Andel röster Antal mandat
1998 704 9,97 % 5 (av 49)
2002 721 10,8 % 5 (av 49)
2006 889 13,54 % 7 (av 49)
2010 629 9,4 % 4 (av 39)
2014 314 4,7 % 2 (av 39)

I samband med partiets första val kom man in i fullmäktige och blev kommunens femte största parti, i samband med valet 2002 gick man även om Moderaterna och blev det fjärde största i kommunen, dock alltjämt i opposition.

Vid kommunfullmäktigevalet 2006 ökade Vox Humana med två mandat och gick om Vänsterpartiet (vars väljarstöd minskade) och även Centerpartiet (vars resultat blev oförändrat) och Vox Humana blev då Härjedalens kommuns näst största parti.

I samma val förlorade även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för första gången i kommunens historia majoriteten i kommunfullmäktige då Sverigedemokraterna kom in i fullmäktige med två mandat. Sverigedemokraterna var villiga att kravlöst stödja de borgerliga partierna och Vox Humana (som då hade blivit kommunens ledande parti). Vox Humana var positivt till detta, men Allians för Härjedalen (Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna) sade blankt nej. Vox Humana inledde då förhandlingar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som dock inte ledde någon vart då Centerpartiet och Folkpartiet bröt sin allians och började samregera med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Genom ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna fick Vox Humana två (i stället för en) platser i kommunstyrelsen. Partiets två ledamöter i kommunstyrelsen är Michael Bellmann (som i sin ungdom i Tyskland var anarkist) och Karin Holmin (tidigare socialchef i kommunen och Socialdemokrat fram till 2006). Michael Bellmann utsågs till oppositionsråd i Härjedalens kommun.

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

Vox Humanas grundvärdering är enligt partiet humanism och partiet består av individualister med egna åsikter.

Partiet har, både av den styrande majoriteten och den övriga oppositionen, ofta beskyllts för att vara ett missnöjesparti. Partiet har även kallats för "nejsägar- och bakåtsträvarparti" av Lennart Olsson (Socialdemokrat) då partiet motsatt sig etablerandet av en simhall i Sveg och den kinesiska satsningen på biobränsle i kommunen.[källa behövs]

Vox Humana och dess anhängare menar å sin sida att de är realister som motsätter sig nedläggningar av skolor (till exempel den i Älvros) samt nedskärningar inom vård och omsorg, som partiet istället vill privatisera. Partiet brukar ofta agitera mot den styrande majoriteten och oppositionen som Vox Humana allmänt anser vara "tandlösa".

Partiet vill slopa skatteutjämningssystemet och istället ge kommunerna beskattningsrätt i frågor om vattenkraft, bolag och fast egendom.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]