François Duquesnoy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
François Duquesnoy, målad av Anthonis van Dyck
François Duquesnoy – ”Sankt Andreas” (1629-1633). Peterskyrkan, Rom

François Duquesnoy [dykenwa'], född 12 januari 1597 i Bryssel, död 18 juli 1643 i Livorno, var en flamländsk skulptör, verksam i Italien.

François Duquesnoy kom 1618 till Rom och blev efter några år Berninis assistent vid utsmyckningen av Peterskyrkans interiör. Duquesnoy fick uppdraget att utföra skulpturen Sankt Andreas, en av korsmittens fyra kolossalstatyer.

Ett annat av Duquesnoys betydelsefulla verk är Sankta Susanna (1629-33) i kyrkan Santa Maria di Loreto i Rom.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Duquesnoy kallades Il Fiammingo av italienarna och François Flamand av fransmännen. Hans far, Hieronymus Duquesnoy, var hovskulptör hos ärkehertig Albrekt VII av Österrike. Vissa av Duquesnoys tidiga verk i Bryssel tilldrog sig Albrekt VII:s uppmärksamhet, vilket ledde till att ärkehertigen gav honom pengar för att kunna studera i Rom, där han tillbringade resten av sin karriär.

I början av sitt yrkesliv snidade han bilder åt konsthandlare för att tjäna pengar, men han slog igenom med ett elfenbenskrucifix som Filippo I Colonna skänkte till påve Urban VIII, samt en Apollo, en Mercurius i brons och en Venusfigur i marmor som markis Vicentio Gustianini beställde av honom.[1]

Enligt tidiga biografier studerade Duquesnoy antik skulptur, när han anlände till Rom 1618, så detaljerat att han bland annat klättrade upp på Marcus Aurelius-statyn för att se hur den hade skapats samt gjorde en pilgrimsfärd till Dianas lund vid Nemisjön. År 1624 anlände Nicolas Poussin, som hade samma konstnärliga inriktning som Duquesnoy, till Rom där de båda delade bostad. De båda konstnärerna rörde sig i kretsen runt Cassiano dal Pozzo.

Bland Duquesnoys tidiga arbeten finns basreliefen som skapades för Villa Doria Pamphili, men som numera finns i Palazzo Spada i Rom. Duquesnoy samarbetade med Bernini i uppförandet av baldakinen i Peterskyrkan 1624-33. De fyra änglarna är helt och hållet Duquesnoys verk. Han blev även känd för sina barnframställningar i relief, som exempelvis kompositionen Barn lekande med en get och Den druckne Silenus.[1]

Anthonis van Dyck målade 1623 ett porträtt av Duquesnoy.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c]
    Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, François Duquesnoy, 1904–1926.