Frances Wright

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porträtt föreställande Frances Wright vid cirka trettio års ålder.

Frances Wright, född den 6 september 1795 i Dundee i Skottland i Storbritannien, död den 13 december 1852 i Cincinnati i Ohio i USA, var en amerikansk socialreformator.

Frances Wright blev föräldralös vid två års ålder och växte upp i London hos släktingar. Hon utvandrade till USA 1818 men återvände hem 1821 och gav ut en bok om amerikanernas samhällsliv. Wright återkom till USA 1825 och köpte mark i Tennessee för att ge frigivna slavar en fristad. Det lilla samhället hette Nashoba, men experimentet misslyckades senare. 1828 begav sig Wright till New Harmony i Indiana för att bli redaktör för en tidning. 1829 flyttade hon till New York med sin kollega Robert Dale Owen för att utge tidningen Free Enquirer.

Wright agiterade för lika rättigheter oavsett kön och kritiserade religion och slaveri. Fastän hon ofta blev hånad för sina åsikter fortsatte hon envist att publicera dem. Efter en rundresa i Europa kom hon tillbaka till USA 1835 och fortsatte skriva och föreläsa om bland annat familjeplanering, ojämn fördelning av egendom, kvinnorättigheter och successivt avskaffande av slaveriet.