Friterade kycklingbitar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Friterad kycklingbit

Friterade kycklingbitar (på engelska chicken nuggets) är små bitar av kycklingkött som doppats i frityrsmet och sedan friterats. De friterade kycklingbitar som säljs i butiker och serveras i snabbmatsrestauranger består dock oftast av rekonstituerat kycklingkött (mosat kycklingkött som blandas med vatten och stabiliseringsmedel och sedan formas till bitar).

En snarlik produkt är panerade kycklingbitar, som består av panerade och därefter friterade eller ugnsbakade kycklingbitar (av ren kyckling eller rekonstituerat kycklingkött). Även sådana produkter marknadsförs ofta i Sverige som "chicken nuggets" eller det svengelska ordet "kycklingnuggets". Det finns belägg för nuggets i det svenska språket från 1996.[1]

Friterade kycklingbitar serveras på många snabbmatsrestauranger, men kan även köpas frysta och tillagas i hemmet. De äts ofta med fingrarna och kan doppas i sås, exempelvis sötsur sås.

Tekniken att skapa industriellt tillverkade friterade kycklingbitar, baserade på rekonstituerat kycklingkött, uppfanns av Robert C. Baker, forskare på Cornell University, på 1950-talet och 1983 började snabbmatskedjan McDonald's sälja sådana under varunamnet Chicken McNuggets.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]